Михаил Миков и Цецка Цачева в схватка за чистка в администрацията на парламента

Сегашният председател на Народното събрание Цецка Цачева (ГЕРБ) и на предходния парламента Михаил Миков (БСП) влязоха в спор през медиите за 30 служители от администрацията, които са уволнени през тази седмица, включително и главният секретар Петя Гладилова.

Според Миков освободените хора са млади, образовани хора, без политически пристрастия, но заради това, че са назначени при управлението на социалистите, сега са отстранени, което е политическа чистка. Цачева обаче твърди, че повечето от тях са назначени през последния месец на миналия парламент, когато вече е било ясно, че поне два месеца няма да има заседания.

Миков: Дребнава политическа чистка

В профила си в социалната мрежа "Фейсбук" председателят на БСП Михаил Миков снощи е написал, че Цачева е инициирала уволнението на повече от 30 човека от администрацията на Народното събрание. "Единственият критерий, по който са подбирани уволнените, е фактът, че тези служители са постъпили на работна през последната година и половина", смята той и изброява, че е закрит и цяло отдел - за анализ на ефекта от законодателството, който е имал за основна задача да следи за качеството и хомогенното прилагане на законите.

По думите му сериозно ощетена е програмата "Студенти на стаж в парламента", която била тотално пренебрегната и при предходното управление на ГЕРБ. "Уволнени са десетината току-що завършили юристи, които назначихме в Народното събрание, за да трупат опит и да получат своя шанс за развитие в България. Голямата част от тези хора нямат нищо общо с БСП, никога не са работили в партийната ни централа. Уволнените са хора с висше образование, с квалификация и идеи, които няма да останат реализирани в 43-тото Народно събрание под председателството на г-жа Цачева", пише още Миков.

Той определя случилото се като "дребнава политическа чистка" и "проява на краен, безогледен и арогантен стил". "Това не е реваншизъм, защото в 42-рото Народно събрание подобни чистки не е имало. Това е проява, която игнорира всякаква политика, насочена към развитието на млади професионалисти и поставя под въпрос решението им да търсят развитие у нас. Това е акт, който не стимулира диалога и търсенето на съгласие."

Миков предлага на всички уволнени да потърсят защита на правата си по съдебен ред, като експертите на БСП били насреща.

Цачева: Нямаше парламент, а е имало назначения

Днес пред Агенция "Фокус" Цецка Цачева контрира аргументите на Миков. "29 от освободените служители са хора със срочни правоотношения, като 21 от тях са назначени в последния месец от работата на 42-то Народно събрание", казва тя и добавя, че тези назначения са направени във време, когато е ясно, че мандатът на 42-то Народно събрание ще бъде предсрочно прекратен.

Според нея най-фрапантен е случаят с отдел "Студенти, където на 7 юли т.г. на стаж са назначени шестима служители - "забележете на 2 работни места, на по един, два или четири часа работно време." Цачева изброява и четирима други служители, които в последния момент били назначени в хранителния комплекс, трима шофьори били назначени в гаража на Народното събрание. "Става дума за неръководни длъжности, но възниква логичният въпрос: "Кое е наложило назначаването на хора за период, в който няма да има действащ парламент?".

Тя посочи, че по това време няма депутати, журналисти, гости или делегати в парламента. "Прокрадва се идеята, че е търсена възможност за самоцелно устройване на хора без институцията да има необходимост от това", добави тя.

Според Цачева има и "случай, потресъл цялата администрация" - в пресцентъра били назначени две служителки, които след края на предходния парламент два месеца не били влизали в сградите на Народното събрание, а са взели заплати. А "чашата на възмущението" преляла, след като двете дошли да си вземат обезщетението от четири възнаграждения като заплатите им били 2400 - 2500 лева месечно.

Според нея също така главният секретар на 42-то Народно събрание Петя Гладилова била назначен при неспазване на условията на чл. 7 от Закона за държавния служител, а това е липса на ръководен опит. Затова и Петя Гладилова е уволнена. Вчера "Дневник" забеляза в сградата на парламента предходния главен секретар Иван Славчов.

По въпроса за назначените юристи на стажантски позиции, Цачева се чудила от кого те били черпили опит при положение, че парламент по време на стажа им нямало. По думите й тази програма щяла да продължи.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини