Учени превърнаха обикновени клетки директно в мозъчни

Учени от Школата по медицина към Вашингтонския Университет (Washington University School of Medicine) са постигнали нещо, което никой друг досега не е успял да направи, като са преобразували обикновени човешки клетки в мозъчни такива.

Направеното откритие е уникално с това, че новите клетки не преминават през междинен стадий на преобразуване в стволови клетки, а се превръщат направо в мозъчни. При това не просто случайни клетки, а в специален тип неврони (medium spiny neurons). 

Според съобщението на университета, преобразуването се е осъществявало чрез обработката на обикновени клетки от човешка кожа със специални вещества. Обработените с тези вещества клетки след това се трансплантирали в мишки, където те си работели безпроблемно дори 6 месеца след операцията.

Получените по такъв начин medium spiny неврони са важни с това, че отговарят за контрола на движенията. Когато те са увредени, в организма се развива т.нар. “болест на Хънтингтън”. Това заболяване е генетично и обикновено става забележимо в средна възраст. Тази болест е най-честата генетична причина за необичайни и неволни действия, наречени хорея, заради което това състояние е известно и като Хорея на Хънтингтън, водеща с времето също до когнитивни и физически изменения.

Учените от Школата по медицина към Вашингтонския Университет се надяват, че тяхното откритие и неговите по-нататъшни разработки ще позволят трансформирането на клетки от кожа в работоспособни и лесни за трансплантация мозъчни клетки (medium spiny neurons), с които ще може да се лекува както болестта на Хънтингтън, така и други дегенеративни заболявания от подобен тип.

Източник: pcworld.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини