Снимката на Деси от протестите стигна до Холивуд

Снимката на 16-годишната Десислава Николова от антиправителствените демонстрации в София през ноември м.г. намери място в холивудска продукция.
Футуристичната лента „Пазителят” (The Giver) е адаптация по бестселъра на Лоис Лоури. Във филма участват звезди като Мерил Стрийп, Джеф Бриджис и Кейти Холмс, съобщава френското издание Slate.fr, цитирано от "Фокус".

Част от филма е и кадърът от българските протести.

Снимката на плачещото момиче, хванало за раменете служител на реда с каска, обиколи през ноември м.г. световните агенции. Сцената от протестите в София беше запечатана от студента от НАТФИЗ Стефан Стефанов.

„Цяла нощ хората не пускаха депутатите да излязат от парламента. Към 7 часа сутринта полицията успя да ги отстрани, за да отвори път за колите на министрите. Един студент успя да се прокрадне и да скочи върху една от колите. Той падна и се удари много лошо”, разказва фотографът.

Тогава двама полицаи се намесват. Единият се опитва да предпази студента, другият – да го удари. Свидетел на сцената става Деси Николова – 16-годишна ученичка, която се възмущава от насилието и моли един от полицаите да спре своя колега.

„Тя беше потресена от това, което се случи, и започна да плаче. Видимо трогнат, полицаят я погледна и каза „Дръж се и всичко ще бъде наред", спомня си авторът на символичния кадър.

Така, на правилното място в точния момент, Стефанов запечатва сцената. Той не обръща внимание на снимката, предава материалите на вестника, за който работи, и си ляга уморен.

Когато се събужда, установява, че снимката е предизвикала „истинска лудост”.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини