Възможно е какаото да се окаже чудотворно за паметта


Отслабването на паметта може да бъде преборено с какао, сочат резултатите от малко американско проучване.

Според авторите му от Медицинския център към Колумбийския университет в Ню Йорк чаша горещ шоколад може да се окаже ключът към предотвратяването на загуба на паметта.

Изследователите са установили, че благодарение на флаванолите в какаото само за три месеца паметта на 60-годишни индивиди става като на хора на 30 или 40 години.

Според експертите, това е първото пряко доказателство, че на отслабването на паметта може да се противодейства съществено чрез прости промени в храненето. Това означава, че чаша какао в студените зимни вечери може да помогне на хората да се опазят от опустошителните ефекти на деменцията, когато остареят. За съжаление на почитателите на сладкото същото не важи за шоколада, тъй като той съдържа различна форма на какаото от използваната в настоящото изследване.

Проучването на американските специалисти показва, че всекидневната консумация на напитка, съдържаща какаови флаваноли, води до обрат в обичайното за напредването на възрастта отслабване на паметта, причинено от промени в мозъчен регион, известен като gyrus dentatus.

Специалистите отбелязват, че изследването е малко - обхванало е само 37 души, но следващата им цел е да проверят резултатите в по-мащабно проучване.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини