Как да намалим стреса от смяната на времето

Тази неделя минаваме от лятно часово време към астрономическо. В 4 ч. на 26 октомври трябва да върнем стрелките на часовниците с час назад.

Смяната на зимно и лятно часово време тотално обърква биологичния ни часовник, причинявайки проблеми със съня и нервите, води до умора и спадане нивото на имунитета, както и до душевен и физически дискомфорт, който може да бъде преодолян едва след няколко седмици.

При преминаването от лятно към зимно часово време една от основните причини за перманентната ни умора е краткият ден, липсата на достатъчна слънчева светлина и ниските нива на хормона мелатонин, контролиращ „биологичния ни режим“. Мелатонинът помага на организма да разпознава кога е ден (активен период) и кога – нощ (време за покой).

За да се справим по-лесно със смяната на часовото време и да се адаптираме по-бързо към новия режим, е добре да се погрижим за себе си, като спазим няколко лесни стъпки:

1. Ранно ставане: Още в първия ден след смяната на часовото време – неделя, започнете да ставате по-рано. Така вечер ще си лягате също по-рано и в първия работен ден, понеделник, промяната няма да е толкова шокираща за организма ви. Освен това колкото по-рано ставате, толкова повече слънчева светлина ще усвоите.

2. Спорт, движение: Тренирайте и се движете редовно, защото по време на активност, отделяме серотонин, вещество което помага на ума и тялото да се адаптират по-лесно. Препоръчително е да се тренира сутрин. Ако нямате време, можете поне да се движите пеш до работа или преди да влезете в офиса, да се разходите няколко минути около сградата. Слезте от градския транспорт една спирка по-рано или вечер се приберете пеш през парка. В обедната почивка хапнете малка салата или плодове и вместо да се застоявате на масата, излезте навън и се разходете.

3. Следобедна дрямка: Почивайте поне 20 минути след обяд. Следобедната дрямка може да е на пейката в парка или на терасата на офиса, където, без да е нужно да спите, просто затворете очи и се откъснете от задачите си. Двадесет минути са достатъчни да “заредите” тялото си.

4. Алкохол: Не пийте алкохол. Алкохолът пречи на спокойния сън, а през активната част на деня ще ви кара да се чувствате по-уморени и изнервени.

5. Храна: Не преяждайте и се хранете бавно. След смяната на времето обикновено огладняваме час по-рано. Ако се храним по-бавно от обичайното, това ще “заблуди” метаболизма ни и той ще има време да привикне към промяната. Поемайте леки, свежи храни, повече салати и плодове. Пийте повече вода.

6. Слънчева светлина: Слънчевата светлина е от изключителна важност за физическото и психическото състояние на човека. Прекарвайте повече време навън в светлата част на денонощието, за да си набавите повече слънчева енергия. Това ще ви помогне да преодолеете умората и ще облекчи стреса от смяната на режима ви.

7. Грижа за себе си: Следвайки тези няколко стъпки, много по-лесно ще преодолеете смяната на часовото време и ще намалите стреса. Но най-важната стъпка не само в този случай е грижата за себе си. Можете да си направите рекласиращ или тонизиращ масаж, да се консултирате с психолог-психотерапевт, за да се почувствате още по-добре.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини