В страната се провежда спецакция срещу незаконни имигранти

Прокуратурата и МВР провеждат специализирана операция срещу нарушители на държавната граница. БЧК пък се готви за нова бежанска вълна.
Операцията е стартирала в 6.30 ч. тази сутрин на територията на цялата страна и продължава и към момента, съобщиха от пресцентъра на МВР. Тя е по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов.

Проверяват се всички места, в които са концентрирани лица, за които има съмнения за незаконно пребиваване на територията на страната ни. Претърсват се хостели, хотели, адреси. Създадена е организация за случаите, когато задържаните са чужденци, да бъде потърсено съдействие от Държавната агенция за бежанците.

По данни до 11 часа общо проверените в страната обекти са 1035. Извършена е проверка на 2742 лица, от които 113 са задържани.

По данни на Софийска градска прокуратура, към момента на територията на столицата са проверени 531 лица. Задържаните лица без документи, които са незаконно пребиваващи у нас, са 107. Установени са трима български граждани, обявени за общодържавно издирване.

БЧК очаква нова бежанска вълна

Председателят на БЧК Христо Григоров заяви, че се очаква нова бежанска вълна, но все още не е ясно колко голяма ще бъде тя. Пред журналисти в Кърджали Григоров каза:

"Много сме притеснени и много сериозно се готвим".

Той поясни, че към момента държавата се е справила и ситуацията с бежанците е под контрол, съобщи БТА.

По думите на председателя на БЧК притесненията на организацията са от това, че само през последните 2 месеца в съседна Турция са влезли между 160 000 и 200 000 души.

"Това за тази държава е голямо бреме", категоричен бе Григоров.

Според него, ако ситуацията в Турция не е под контрол, означава, че една голяма част от бежанците ще искат да минат през България и да тръгнат към Европа.

Подготовката на БЧК е за бедствена готовност. По отношение на бедствените ситуации в България Христо Григоров каза, че за първи път корпоративния бизнес и търговски вериги са били изключително активни в оказването на помощ във всички региона.

Само чрез БЧК са били предоставени 60 ТИР-а с вода по 20 тона. Той бе категоричен, че помощите се раздават при изключителен контрол и злоупотреби с тях не може да има.

За нова, по-голяма бежанска вълна в България съобщи наскоро и зам.-председателят на Държавната агенция за бежанците Васил Върбанов. Той обяви, че само през септември у нас са регистрирани над 1000 души.

Тогава премиерът Георги Близнашки коментира, че е нужно да се мобилизират всички ресурси и да не се допусне нова масирана бежанска вълна, защото страната се намира в "доста тежко финансово положение".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини