ВКС отклони всички искания за касиране на изборите

Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) отклони четири искания на политически партии да бъде сезиран Конституционният съд (КС) за касиране на резултатите от парламентарните избори. Вчера пленумът на Върховния административен съд сезира КС с тези четири жалби и още една - на Реформаторския блок, които оспорват избора на бившия областен управител на Пловдив Венцислав Каймаканов за депутат от листата на ДПС.

Съдиите Светла Димитрова и Бисер Троянов от ВКС са изготвили становище до колегите си, в което отбелязват, че "наведените в жалбите твърдения за нарушения на изборния процес от произведените на 5.10.2014 г. избори за народни представители по своето естество или с отсъствието на нужната конкретика и доказателства не засягат двете конституционни предпоставки: съществено да са накърнени демократичните принципи, залегнали в чл. 10 от конституцията (общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване) и да е невъзможно да се установи действителната воля на избирателите".

Освен това според магистратите не се разкриват и някои от посочените в практиката на Коституционния съд нарушения, които да дадат основание за цялостно касиране на произведените избори за народни представители или на отделен народен представител.

"Посочените от участниците в изборния процес нарушения не предпоставят убедителна аргументация за сезиране на Конституционния съд с нужните очаквания за повтаряне на проведеното на 5.10.2014 г. гласуване или за ново преразпределяне на мандатите на 43-то Народно събрание."

Едната жалба е на Никола Вапцаров, кандидат за независим народен представител от Първи изборен район – Благоевградски, който оспорва законността на изборите за народни представители в този МИР.

Втората жалба е на партиите "Нова България", представлявана от Ивайло Петров Симеонов, "Обединена България" на Илиана Раева и "Нова алтернатива" на Николай Цонев, за законността на изборите в страната и в чужбина.

Третата жалба е на Патриотичния фронт с искане за касиране на изборите в Турция.

И четвъртата жалба е на група от кандидати за народни представители от Десети изборен район – Кюстендилски: Васил Иванов, кандидат от ББЦ, Виктор Янев, кандидат от ПП ГЕРБ, Георги Петров – кандидат от Коалиция от партии Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО, Иван Андонов, кандидат от БСП, и Офелия Димова, кандидат от ПП "Нова България", за оспорване на избора на Александър Методиев, известен като Бат Сали, издигнат от ДПС. Класирането му за депутат от Кюстендилския район провокира протести в града.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини