Повишават се нивата на реките в цялата страна, предупреждават от МОСВ

Днес и в петък речните нива в цялата страна ще се повишават. В събота след обяд от север валежите ще започнат да спират. Това съобщават от МОСВ, позовавайки се на прогнозите на НИМХ.

Повишението на нивата на водоемите в цялата страна се очаква като резултат на измерените и прогнозирани количества валежи от дъжд.

Значителни повишения се очакват в басейните на реките от Дунавския басейн.

За р. Искър - прогнозираните водни количества за 24, 25 и 26 октомври ще са около и над средната многогодишна стойност. В резултат на валежите, нивото на реката ще се покачи по цялото й течение. Очаква се покачване на нивата на реките във водосборите над яз. Панчарево, реките Владайска, Лесновска, Банкенска, Блато, Батулийска, Искрецка, Малък Искър, Златна Панега и Гостиля.

Завишени нива ще имат още р. Вит - басейна на р. Бели Вит; Осъм - горното течение на реката и съответните притоци (реките Черни Осъм, Крайовица, Бели Осъм, Команска); Янтра - целия водосбор; Русенски Лом - басейна на р.Баниски Лом;

В Черноморския басейн ще се повишат нивата на р. Камчия - горно течение; р. Луда Камчия - горно течение и съответните притоци (реките Нейковска и Котленска).

В Източнобеломорски басейн: Тунджа - горното течение на реката и съответните притоци (реките Саплама, Тъжа, Едровица, Турийска, Акдере, Гюрля, Енинска, Мъглишка, Поповска, Радова, Топлата, Блягорница, Беленска, Асеновска); Марица - реките Въча в горното течение, Първенецка, Пясъчник, Чепеларска, Стряма и съответните им притоци; Арда - горното и средното течение (реките Бориковска, Черешовска, Есенишка, Текирска, Черна река, Маданска, Боровинска, Уваджик, Малка Арда, Ардинска, Давидковска, Чамдере, Кьошдере, Върбица).

За Западнобеломорския басейн завишени нива метеоролозите очаква по долното течение на р. Места и на р. Струма.

По прогнози на НИМХ, през нощта в Източна България все още ще превалява с количества 5 между и 10 л/кв.м. Утре през деня ще бъде без валежи, но привечер и през нощта срещу събота, в Предбалкана и на места в Южна България, отново ще завали. Значителни сумарни количества се очакват в Родопите - 15 -25 л/кв.м.

В събота също ще вали, като на повече места в Северна България дъждът ще премине в сняг, както и по високите полета на Западна България, с количества до 5-6 л/кв.м. В южната част на страната ще вали дъжд, но повече като количество - 20-40 л/кв.м. След обяд от север валежите ще започнат да спират. През нощта ще спрат в Северна България, ще продължи да вали в Южна, като и там на места дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг, количества до 10-20 л/кв.м. В неделя ще вали само в Родопската област и крайните източни райони, с количества - до 5-6 л/кв.м.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини