Къде са кредитите на КТБ

Кредитният портфейл на КТБ възлиза на 5.335 млрд. лв. Обезпечението към него е едва 13% или той е обезценен с над 4.2 млрд. лв.
Това стана ясно от доклада на одиторите, публикуван на сайта на БНБ. Кредитополучателите са разделени в 6 групи:

1. За 14 кредитополучатели с общ размер наекспозициите 441 млн. лева няма индикации за обезценка или обезценката е минимална. Независимо че в пет от случаите не са установени съществени валидни обезпечения, финансовото състояние на фирмите дава основание за заключение, че за тази група санеобходими обезценки в размер на 46 млн. лева. 

2. За 29 кредитополучатели с общ размер наекспозициите от 888 млн. лева е установено влошено финансово състояние. Общо за тази група изводът е, че са необходими обезценки в размер на 594 млн. лева. 

3. Група от 6 кредитополучатели с общаекспозиция от 377 млн. лева може да бъде определена като дружества с оперативна дейност с висока степен на бизнес зависимост от малко на брой свързани лица. Като цяло за групата са необходими обезценки в размер на 216 млн. лева. 

4. Най-голяма група от 82 кредитополучатели се състои от такива, които в преобладаващата си част (67 случая) нямат собствена оперативна дейност или тя е силно ограничена, а приходите им се генерират изцяло или преобладаващо от трети лица. Общата експозиция на всички дружества от групата е 3 434 млн. лева или 64 на сто от кредитния портфейл. 

Това са дружества и холдингови компании, чиято основна дейност е предимно инвестиционна, в много случаи без собствен персонал и друга оперативна дейност.

Много от тях са новосъздадени (т.е. създадени в рамките на до 12 месеца преди отпускането на първия кредит) или такива с цел придобиване на дялове и акции в други дружества. 

В повечето от кредитните досиета на кредитополучателите от тази група не са намерени подробни бизнес планове или друга информация, която да подкрепя икономическата целесъобразност за отпускане на кредитите, очакваните парични потоци на кредитополучателите и източниците за погасяване на съответните кредити. 

За голяма част от кредитните досиета не са налични документи, удостоверяващи дали кредитът е използван съгл асно целта, описана в договора за кредит. Обезпечения по тези кредити са залози на материални активи, бъдещи вземания с постъпления по банкови сметки на кредитополучателя в банката, акции на придобитите предприятия или търговски предприятия. 

В резултат на правния анализ преобладаващата част от тези обезпечения се оказват с пропуски при тяхното учредяване или несъществуващи, което ги прави нереализируеми. Общатасъбираемост при тях е около 2%.

5. Сходна по способността си да обслужва кредитите е група от 5 дружества , които макар и да имат оперативна дейност, не постигат резултати , позволяващи обслужването на кредитите, а валидните обезпечения , доколкото ги има , са на ограничена стойност. 
При експозиция от 172 млн. лева
 за тази група ще е необходима обезценка от 166 млн. лева. 

6. Като отделна група са посочени две дружества , за които вече е открита процедура по несъстоятелност и очакваната загуба е оценена на 14 млн. лева.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини