Иван Гранитски и кметът Папазов - отново на училище

Издателят Иван Гранитски и кметът на общината Ангел Папазов отново влязоха в клас. Този път те бяха гости в часа по СИП Български език в СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“. Единадесетокласниците на Виолета Атанасова, заедно с библиотечните работници на ОНЧ „Св.св. Кирил и Методий“ отбелязаха 90 години от рождението на един от най- нежните и лирични български поети – Павел Матев. Инициативата беше част от календара на Литературните празници. За живота и творческата биография на поета разказа библиотекарката Петранка Стоянова, а младежите показаха презентация, в която прозвуча гласът на Павел Матев в изпълнение стихотворение му „Завръщане“.

 Иван Гранитски отговори на въпросите на младежите за личните си впечатления и спомени от познанството си с поета – кое го е провокирало да пише, какъв човек е бил, преходът отразил ли се е на поезията и личността му.

Учениците рецитираха стихове и слушаха песни по  стихове на Павел Матев. Към тях беше отправено предизвикателство – да изберат песен и да я посветят текста ѝ на някого. Включиха се 10 младежи. Те се спряха както на една от най – популярните песни – „Синева“, така и на някои от позабравените в последните години. С по 2 -3 изречения учениците обясниха избора си и дори успяха да излеят съкровени чувства. Във финален двубой влязоха Момчил Момчилов и Таня Йорданова – те прочетоха текстовете на своя избор - „Бащи и синове“ и  „Прощаване“. Победителят беше решен с гласуване. С малка преднина, предизвикателството беше спечелено от Таня, която посвети стиха на починалата ѝ неотдавна баба. Наградата за нея беше книга с поезия на Павел Матев от личната библиотека на предизвикващия, но всички участници получиха и билет за спектакъла „Дон Кихот и Санчо Панса“.

Иван Грантиски подари на учители, ученици и на библиотеката в читалището по томче с последното издание на Павел Матев.

Урокът за Павел Матев беше изгледан и от новия директор на училището Чавдар Здравчев и директора на „Просвета“ в общината Катя Николова. Гости и ученици си обещаха нови срещи в нестандартни и неформални учебни часове.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини