Българското гостоприемство е само мит

Българите са сред най-негостоприемните хора в света, показа изследване на Световния икономически форум (СИФ), публикувано във вестник “Вашингтон пост”. Международната организация е проучила 140 държави за отношението на местните към чуждестранните гости.

Това изследване разбива родния мит, че именно ние сме сред най-гостоприемните народи в света, пише radiobg.co.uk. Впрочем митът започна да издиша заради всеизвестните недостатъци на българския туристически бранш и направо се срина заради начина, по който държавата и част от населението се отнесе с бежанците.

Световният икономически форум събира данни за своето изследване от края на 2011 година до края на 2012 година. Анкетираните са отговаряли на въпроса: “Колко добре приети са чуждестранните посетители във вашата страна?” СИФ казва, че резултатите от проучването са предназначени да помогнат за измерване на степента, до която една държава и нейното общество са отворени за туризъм и чуждестранни посетители.

Резултатите са видни от картата, публикувана в американския вестник. По-гостоприемните страни са изобразени в синьо, а червено и нюансите му са държавите, които биха предпочели да си нямат работа с гости от чужбина или гости изобщо. Изследването ясно показва, че гостоприемството няма нищо общо с икономическото развитие на съответната страна.

Трите най-гостоприемни страни за чужденците са Исландия, Нова Зеландия и Мароко. Следват Ирландия, Канада, Австрия, Тайланд и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Прави впечатление, че много гостоприемни са хората и в Западна Африка.

Трите най-негостоприемни за чужденците държави са Боливия, Венецуела и Русия. Други, които също са класирани в дъното, са проблемни държави в Близкия Изток и Азия – Иран и Пакистан. България е най-негостоприемната страна в ЕС, показва изследването.

Страните от Западна Европа като цяло са дружелюбни към чужденците. Същото важи и за повечето балкански държави с изключение на България и Румъния. Страните от Вищеградската четворка също “светят” в червено.

Според анализа на вестника, картата показва съответствия между неприятелското отношение към чужденците и национализма на местните. Това, според изданието, може би обяснява ниския рейтинг на страни като Китай, Южна Корея и Русия.

Теорията за национализма обяснява защо в Латинска Америка,където хората като цяло са приятелски настроени към чужденците, три страни се открояват – Боливия, Еквадор и Венецуела. И трите са управлявани от силно изразени националистически правителства.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини