Епидемията Ебола тръгнала от заразено месо от прилеп

Сегашната епидемия от ебола е тръгнала от заразено месо от прилеп, ловуван като дивеч в Африка, пише британският в. "Индипендънт", цитиран от БТА.
През декември 2013 г. двегодишно дете от село в югоизточната част на Гвинея е станало първата жертва на епидемията, след като се е заразило с Ебола от уловен от семейството му плодов прилеп, чието месо било използвано за храна. 

В Африка е широко разпространена търговията с месо от диви животни, включително различни видове маймуни и прилепи. Смята се, че тази търговия, особенохващането и убиването на заразени животни, е била в основата и на други епидемии от ебола в миналото. 

Според Световната здравна организация "се смята, че плодовите прилепи от семейство Pteropodidae са естествен гостоприемник на вируса Ебола". 

Сериозността на сегашната епидемия, отнела живота на хиляди хора и стигнала до различни части на света, води до призиви за забрана на ловуването, продажбата и яденето на месо от диви животни. Но решението не е толкова просто, защото при евентуална забрана тази дейност, чийто размери са огромни, вероятно ще продължи да се извършва, само че нелегално. 

Според Центъра за международно изследване на горите всяка година в басейна на Конго в Африка се изяждат пет милиона тона месо от диви животни. Изследователи, анкетирали жители на Гана, са установили, че повечето местни хора не са запознати с опасностите, които крие ловуването и яденето на месо от диви животни. 

Затова учените смятат, че трябва да се положат усилия за образоване на хората, които се занимават с тази дейност, отбелязва "Индипендънт".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини