Свръхинтелигентни хора на хоризонта

Представете си свят, населен само с умни хора. Това е странна фантазия, която един ден може да се превърне в реалност.

Не е нова идеята, че чрез комбиниране на някои части на човешката ДНК, могат да се родят хора с немислимо висока интелигентност. Новото е, че сега тези части от човешката ДНК са идентифицирани. Това съобщава международна организация, която споделя университетски лаборатории и изследователски данни, известна като Social Science Genetic Association Consortium. Частите от човешкото ДНК, които са пряко свързани с интелигентността, са били определни. Благодарение на това, може да стане изпълнимо "конструирането" на човешко същество с компоненти, отговарящи за интелекта, така че IQ-то му да е над 1000 (нормално интелигентен индивид по дефиниция има  IQ 100). Човек с таква интелигентност би бил по-умен от всеки измежду 100-те милиарда души, които са съществували от самото начало на човечеството.

Такъв човек ще има умения на учен, а мозъкът му ще работи на ниво, каквото никой никога не е виждал преди. Той ще разпознава и асоциира безпогрешно изображения и думи, се изчислява и да решава различни проблеми с немислима скорост и по много наведнъж.

С малко генно модифициране хорана биха станали невероятно умни, но остава проблемът с тяхната социална интелигентност.

Липса на обществено съзнание, заедно с липсата на емпатия, може да доведе супер умен човек, който използва своя гений за зло.

Макар генното инженерство няма скоро да "произведе" супер интелект, заслужава си да се разгледат етичните проблеми, които той създава.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини