Ожесточават се боевете с джихадистите в Кобане

В Кобане се водят най-ожесточените от няколко дни боеве между кюрдски бойци и джихадисти от "Ислямска държава", които използват миномети и коли бомби.
Това съобщи Ройтерс, като се позовава на източници от сирийския град на границата с Турция и междуправителствена организация.

Джихадистите са изстреляли вчера 44 минометни снаряда срещу кюрдски квартали на града, като някои от снарядите са паднали на турска територия, съобщи базираният във Великобритания Сирийски център да наблюдение на правата на човека.

Днес били изстреляни четири снаряда.

"Миналата нощ бяха водени най-ожесточените боеве от няколко дни, може би седмица. Джихадистите атакуваха от три различни страни", заявил местният жур налисти Абдулрахам Гок, предаде БТА.

Той добавил, че сблъсъците утихнали едва призори и на сутринта по улиците се виждали разрушени автомобили и неизбухнали минометни снаряди.

Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че две коли бомби на Ислямска държава ударили кюрдски позиции снощи, причинявайки жертви.

Най-малко 70 джихадисти били убити в боевете през последните два дни, според източници от болницата в близкия град Тел Абяб, където са откарвани труповете на ислямистите.

Изтребители на международната коалиция, оглавявана от САЩ, днес нанесоха шест удара по позиции на "Ислямска държава" в района на Кобане, съобщи неправителствената организация.

Преди дни специалният пратеник на генералния секретар на ООН за Сирия Стафан де Мистура заяви, че над 12 000 души може да бъдат убити, ако екстремистите от "Ислямската държава" превземат Кобане и се придвижат към турската граница.

Той добави, че при това положение групировката ще започне да контролира 400 км от сирийско-турската граница.

ИД проповядва крайна версия на исляма и провъзгласи в контролираните от джихадистите сирийски и иракски територии халифат - мюсюлманска монархична система, изчезнала преди столетие.

Групировката с лека ръка обезглавява, убива с камъни, дори разпъва на кръст онези, които смята за свои врагове.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини