ГЕРБ и АБВ доволни от срещата, продължават на експертно ниво

АБВ и ГЕРБ преговаряха няколко часа относно вижданията си за бъдещо управление. Двете партии са сближили позиции и ще продължат разговорите на експертно ниво.
Оказа се, че по 14 от всички 18 точки двете партии принципно съгласие и еднакво мнение.

Различията им са относно изграждането на нови ядрени мощности, в данъчната политика, "Южен поток", в пенсионната реформа.

Двата пулитически субекта са единодушни относно партиите, с които не желаят да се коалират.

След продължилите над 3 часа преговори Румяна Бъчварова обобщи, че преговорите могат да минат на експертно ниво, за да се види дали двете партии могат да приближат позициите си още. Тя благодари на представителите на АБВ за конструктивната дискусия и добрия тон, в който са протекли разговорите.

От своя страна Цецка Цачева заяви, че и двете партии са доволни от новия тон и стил в политическото общуване. Тя посочи, че разговорът е бил задълбочен по основните приоритети на политиките, които и според двете страни са необходими за държавата.

Постигнахме принципно съгласие по 14 от 18 точки. Като само по 2 имаме различия. Имаме различие по отношение на ядрената енергетика и по-точно - АЕЦ "Белене". Това заяви от своя страна Менда Стоянова след края на консултациите. Данъчната политика е другата точка, по която двете партии имат различни виждания. "По тема енергетика също постигнахме съгласие. Имаме и 4 теми, по които има принципно съгласие, но имаме различия в нюансите. Това е темата за здравеопазването. Колегите държат постепенно увеличаване на бюджета. По отношение на пенсионната реформа също имаме различия", каза още Стоянова. Обединихме се около това, че трябва да има промени в Изборния кодекс и сме "за" въвеждане на задължително гласуване, коментира представителката на ГЕРБ от преговорния екип.

Позицията на АБВ

От страна на АБВ бе направено уточнението, че може би най-добрата формула за управлението на страната е постигане на широка коалиция. От страна на ГЕРБ оставят тази тема отворена.

От АБВ настояват и за промяна на Изборния кодекс и въвеждане на мажоритарен избор при поне половината от депутатите.

Георги Първанов заяви, че първоначално не е било предвидено той да участва в срещата, но в последния момент е решил да участва.

"Държах да влезе разговорът в дълбочина, да обсъждаме и принципите, основните идеи и механизмите за тяхната реализация", посочи Първанов.

В срещата с преговорния екип на ГЕРБ (Цецка Цачева, Румяна Бъчварова, Менда Стоянова) в Народното събрание участваха председателят на АБВ Георги Първанов, заместник-председателят на АБВ Румен Петков и Кирил Цочев, който е част от преговорния екип на АБВ.

Разговорите между двата преговорни екипа започнаха в 13 часа в парламента и продължиха над 3 часа.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бу
    Буковец
    2 -1
    18:52, 19 окт 2014
    Няма какво да преговарят- те са едно. Гласуваш за Първанов получаваш ,получаваш Петър Стоянов,иван Костов или Бойко Борисов.

Още новини

Последни новини