Швеция търси руска подводница на 50 км от Стокхолм

Швеция засили военното си присъствие в Стокхолмския архипелаг, претърсвайки водите за "чуждестранна подводна активност". Шведската армия издирва в териториалните води на страната подводница, за която се предполага, че е руска и че има някаква извънредна ситуация на борда й, предава Ройтерс. Според съобщение на авторитетния вестник "Свенска Дагбладет" в петък военните са засекли радиосигнал, изпратен на честотата, която руският боен флот обикновено използва за аварийни ситуации.

Изданието предполага, че руска подводница може да е повредена или да изпитва технически проблеми, поради което се е оказала в чужди териториални води.

Комуникацията е била на руски език и източникът, изглежда, е бил в Канхолмфьорд в Стокхолмския архипелаг. Приемникът на сигнала е бил в Калининград, а след това е имало още едно излъчване на кодиран сигнал.

Официалната реакция на руското Министерство на отбраната е, че нямат никакъв инцидент. "Подводниците, както и корабите на военноморския флот на Русия, изпълняват задачите си в световния окена според съответните планове. Никакви извънредни, да не говорим за аварийни, ситуации с руски военни кораби не е имало и няма", цитира думите на официален представител на министерството руската агенция РИА "Новости".

Официално командването на въоръжените сили на Швеция потвърждава единствено, че разполага с информация за вероятна "чуждестранна подводна активност" в териториалните води на страната. Според капитан Йонас Уикстрьом, командващ операцията, в издирването й са включени бойни кораби, хеликоптери, сухопътни войски и части на националната гвардия. Той допълва, че Министерството на отбраната не възприема ситуацията като чуждестранно нахлуване, но и че военните работят по въпроса "максимално сериозно". В операцията участва и селт корветата HMS Visby, оборудвана за борба с подводници.

Според "Ройтерс" мобилизацията е безпрецедентна от края на студената война насам. Издирвателната операция на по-малко от 50 км от столицата Стокхолм напомня за времената, когато Швеция често преследваше съветски подводници край бреговете си, включително с пускането на дълбоководни заряди, допълва агенцията.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини