Русия и Украйна договориха цената на газа за зимата

Украйна и Русия се договориха за цената на газа за зимния период, заяви украинският президент Петро Порошенко.
"След консултациите в Милано мога да заявя: Украйна ще има газ, ще има отопление. Това е резултатът от вчерашните договорености", каза той, като подчерта, че украинските национални интереси са били защитени, предаде БТА.

По думите му, на преговорите в Милано на 17 октомври първоначално руската страна отстоявала цена от 385 долара за хиляда куб. м за цялата година.

"Постигнахме съгласие, като де факто беше приета украинската позиция: Нека сега да говорим само за зимата и до 31 март да се фиксира цената на 385 долара. Руснаците се съгласиха с това". Нашата позиция с ЕС беше категорична: 325 долара за куб. м през лятото, 385 - през зимата", поясни той.

Порошенко изтъкна, че Русия се е съгласила да фиксира само "зимната" цена.

До 21 октомври, когато в Брюксел ще се състоят преговори между Украйна, Русия и ЕС по газовия въпрос, ръководителите на съответните ведомства на страните трябва да подготвят съгласуван протокол, добави Порошенко.

Споразумението дойде след трескава поредица от разговори в кулоарите на срещата на върха на Азиатско-европейския форум в Милано, на която европейците не показаха никакви признаци, че ще вдигнат санкциите срещу Москва, които й бяха наложени във връзка с украинската криза.

Имаше известен напредък по въпроса за наблюдението на украинско-руската граница и така наречената разделителна линия между проруските милиции и украинските сили.

Италия, Украйна и Русия се съгласиха да се присъединят към Франция и Германия в осигуряването на безпилотни самолети за наблюдение, които да бъдат предоставени на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, посочва Ройтерс.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини