Електроенергия от малки преносими реактори, основани на ядрен синтез

През последните години фирмата се занимава с различни проекти за алтернативна електроенергия, в това число няколко проекта за впрягане на енергията на приливите.

Lockheed Martin Corp обяви тази седмица, че е направила пробив разработването на източник на електроенергия, основан на ядрен синтез, съобщи "Ройтерс".

Първите малки преносими реактори може да са готови  за ежедневна употреба до десетилетие. Ръководителят на проекта Том Макгуайър заяви, че малкият му екип работи по впрягането на енергия от ядрен синтез от четири годни, но обявява сега откритието си, за да потърси фирми или правителства, които са склонни да подкрепят проекта.

Проведените експерименти сочат, че е възможно изграждането на 100 мегаватов реактор с размери 2 метра на 2.5 метра – размери около 10 пъти по-малки на обикновените ядрени реактори.

Lockheed Martin – най-големият доставчик на техника за Пентагона – съобщи, че в рамките на следващата година ще изгради и ще изпробва реактор на ядрен синтез, а ще разполага с готов прототип до 5 години. През последните години фирмата се занимава с различни проекти за алтернативна електроенергия, в това число няколко проекта за впрягане на енергията на приливите.

Разработката им в областта на ядрения синтез ще помогне за разработването на нови енергоизточници, което от особена важност предвид, че потреблението на електроенергия ще се повиши с между 40% и 50% за едно поколение, казва Макгуайър. Ако се окаже изпълним, проектът ще бъде ключов напредък в област, която науката отдавна обсъжда, но на този етап няма разработени действащи реактори. Крайната цел е да се използва енергията, отделяна при ядрен синтез – процесът, в който атомите се сливат, за да създадат по-стабилни форми на материя.

Макгуайър коментира, че тази технология ще бъде много по-ефикасна и безопасна от настоящите ядрени реактори, основани на ядрен разпад. Ядреният синтез ще оставя след себе си много по-малко отпадъци от въглищните централи, тъй като полза гориво от деутерий и тритий, а едновременно с това може да създаде 10 милиона пъти повече енергия от същото количеството фосилно гориво. Свръхплътният деутерий – изотоп на водорода – може да бъде открит в океаните,  тритият се извлича от жили на литий. Бъдещите реактори може да ползват и друго гориво, което може да елиминира напълно ядрените отпадъци.

Компанията е подала документи за няколко патента свързани с дейността ѝ в областта на ядрения синтез и търси партньори в лицето на научни институти и фирми в областта на енергетиката. Според Макгуайър ако тестовете следващата година са успешни, то Lockheed ще може да излезе с готов реактор след 10 години. Малък реактор би бил в състояние да захранва голям кораб или подводница. Днес подводниците и самолетоносачите от флота на САЩ се захранват от големи ядрени реактори, които често трябва да бъдат подменяни.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Чи
    Чилик
    4 0
    13:52, 18 окт 2014
    Най-после! Даже и войните по света ще спрат ако това се случи! Иначе отдавна е ясно, че тези проекти се държат в касите за по-големи печалби. Сега обаче "природите бедствия" станаха много....
    Не вярвам обаче, защото тези които командват и държат в касите такива проекти си имат девиз "след мен и потоп".
    • Се
      СЕЛЯНЖЕР
      1 0
      19:40, 19 окт 2014
      Да ти кажа защо!!! Защото са чифути и искат всичко да е тяхна собственост,а останалите да се редуцират до петстотин милиона и да станат роби за обслужващ персонал...

Още новини

Последни новини