В САЩ предупредиха родителите за бонбони с марихуана (видео)

Бонбоните с марихуана (вляво) са трудно различими от оригиналите дори за специалист.

Едно до друго са поставени две абсолютно еднакви на пръв поглед "гумени мечета" - прочутите желатинови бонбони, оцветени и понякога обвити със захарни кристали. И двете може да се окажат в ръцете на децата в Нощта на Вси Светии на 31 октомври, когато по традиция на малчуганите се дават сладкиши.

Проблемът е, че едното наистина е бонбон, а другото е накиснато в... марихуана.

Полицията в Колорадо отправи специално предупреждение към населението в навечерието на Хелоуин за невидимата заплаха в щата, в който от скоро е законна употребата на марихуана.

"На пазара има ябълки, желатинови мечета и куп различни неща за ядене, накиснати или приготвени с марихуана", заяви сержант Брет Хинкъл от полицията в Денвър.

В САЩ предупредиха родителите за бонбони с марихуана (видео) Бонбоните с марихуана (вляво) са трудно различими от оригиналите дори за специалист.

Както в Колорадо, така и в щата Вашингтон се води дебат за продуктите с марихуана – шоколади, сладки, бисквити, кексчета - и вероятността те да привлекат деца или да бъдат изядени случайно.

Противници на употребата на марихуана казват, че са открили в Колорадо популярни детски сладки и бонбони, инжектирани със силен концентрат.

Във видео клипа, разпространен от полицията в Денвър, собственикът на магазин за продукти с марихуана показва "гумени" мечета и обяснява как някои производители на евтина "трева" купуват на едро имитации на популярните сладкиши и ги напръскват с "масло от хаш" (течна концентрирана форма на основното активно веществото THC – бел.ред.) 

Джина Карбоне, майка на 4 момчета и съосновател на "Смарт Колорадо" - неправителствена организация за информиране на младите за рисковете от употребата на марихуана, казва, че родителите наистина са разтревожени от вероятността на Хелоуин или по всяко друго време децата им да се окажат с бонбони с марихуана. "Това е изключително измамно. Защо регулаторът и конгресмените на Колорадо си мислят, че сладкишите с марихуана няма да бъдат привлекателни за хлапетата ни?"

От гражданския сектор и от полицията твърдят, че основният риск за децата в задаващия се празник не е умишленото даване на такива сладкиши, а те случайно да попаднат на марихуановите бонбони и да ги объркат с истински. "Някои от тези продукти толкова много приличат на оригиналите, познати на децата, че наистина няма начин дете или родител, че дори и експерт на място, да ги различи", казва Патрик Джонсън в полицейското видео.

През май законодателите възложиха на специална институция с участието на производители и търговци на марихуана, здравни специалисти и представители на органите на реда да подготвят нови изисквания за храните, съдържащи марихуана. Причината бяха два случая, отразени в медиите, в които се правеше връзка между смъртта на възрастни и яденето на марихуана.

Вече е одобрена една от новите регулации – до 1 януари 2016г. всички годни за ядене продукти, съдържащи марихуана, трябва да имат определена форма, етикиране, оцветяване или някакъв друг обозначителен знак със стандартен символ, отбелязващи какво има в тях и предупреждаващи, че не са за консумация от деца.

В единия от въпросните случаи студент от Република Конго скочи от терасата и се преби след като бе ял кексчета с марихуана, а във втория мъж от Денвър бе обвинен, че е застрелял жена си след консумацията на нещо подобно и е получил халюцинации. Активисти имат регистрирани и случаи в Колорадо с деца, тийнейджъри и възрастни, които са се разболявали след случайното поглъщане на продукт с марихуана.

Сред тях е 7-годишно момиченце от Бейсалт, което бе настанено в болница, след като майка й неволно донесла вкъщи курабийки с марихуана, както и тейнейджър от Стиймбоут Спрингс, който случайно излапал цял шоколад, пълен със смляна марихуана. (обикновено се препоръчва от подобен "сладкиш" да се отчупва по едно парченце).

Според властите в Колорадо всеки месец в щата се продава марихуана за около 60 милиона долара, но през последните дни кандидати за губернатор на предстоящите в началото на ноември избори поставят под въпрос смисъла от легализирането.

Джон Хикънлупър, настоящият губернатор-демократ, смята, че през 2012г. Избирателите са гласували безотговорно за узаконяването, а републиканският претендент Боб Бопрез смята, че гражданите трябва да бъдат питани повторно дали не смятат, че този път "нещата отидоха прекалено далеч".

Междувременно, полицията препоръчва на родителите да проверяват какво точно съдържат сладките от известни марки преди да ги дадат на децата.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини