ГЕРБ и Патриотичният фронт си стиснаха ръцете за правителство

 "Имаме съгласие за подписване на общо споразумение за участие в следващо управление, което да бъде стабилно", обяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ след края на разговорите с коалицията "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО". Срещата между представителите на първата политическа сила ГЕРБ и на петата - Патриотичния фронт, се проведе в зала "Запад" на Народното събрание от 13 ч. днес и продължиха малко над 4 часа.

Евентуалното съвместно управление ще се базира на подписана програма за стабилно управление, обявиха преговарящите на брифинга. Споразумението трябва да има валидност цял мандат, Патриотичният фронт приема правото на първата политическа сила ГЕРБ да определи кандидата за министър-председател и за председател на Народното събрание.

Патриотичният фронт предложи политическо участие и споделена отговорност, като настоява да гарантира политическата отговорност на предложените от коалицията кандидатури към всички подписани споразумения.

Менда Стоянова от ГЕРБ представи постигнатото съгласие по основните приоритети в програмата на ГЕРБ, като уточни, че такова има по 14 от 18-те основни точки, а по 5 от тях в рамките на преговорите са нанесени редакционни корекции и уточнения. По 4 ключови теми обаче двете формации имат доста големи различия, посочи Стоянова.

Четирите точки на конфликт между позициите на ГЕРБ и Патриотичния фронт са по бюджетната и данъчна рамка на държавата,националната програма за енергийна ефективност, НЗОК и Пенсионната реформа.

Представителите на ГЕРБ и Патриотичния фронт посочиха, че са обсъждани единствено 18-те точки в програмата на ГЕРБ, а не предложенията на ПФ. Националистите представиха 10 приоритета за национално спасение, по които тепърва ще се дебатира, ако се стигне до последващи преговори за съвместно управление.





Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Fe
    ferdinant
    12 -4
    19:05, 16 окт 2014
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 2
    Vo
    Voin
    10 -6
    19:12, 16 окт 2014
    ПФ = Популисти и фашисти за власт
    • Ss
      SS_1413487608
      3 -1
      22:25, 16 окт 2014
      Пф = подлизурки и фъшкии, най-долни и смрадливи.
  • 3
    Се
    СЕЛЯНЖЕР
    4 -1
    21:32, 16 окт 2014
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
Последни новини