В Деня на белия бастун слепите поискаха по- достъпна за тях среда

Оргнизацията на слепите в Първомай отбеляза Деня на Белия бастун. Гости им бяха членове на управителния съвет на регионалната организация, начело с председателя ѝ Иван Шопов, Златка Кирева – председател на организацията на инвалидите в Първомай и кметът на общината Ангел Папазов.

Наред с благодарностите за загрижеността, проявена към тях от кмета, слепите поставиха пред него и своите проблеми. Недостъпната среда е основна пречка за тяхната социализация. Те помолиха да бъдат поставени жълти ленти на първото и последното стъпало на обществените стълбища. Това би им помогнало по – лесно да се ориентират. Г-н Шопов разказа, за създадената в Асеновград комисия, която е обходила града и е отбелязала всички възможни мерки за удовлетворяване нуждите на незрящите улесняване на придвижването им. Градоначалникът се ангажира и в Първомай това да бъде направено, за по-добър живот на хората с нарушено зрение. Той покани и нуждаещите се да се възползват от услугата „Социален асистент“.

Местната организация наброява около 80 незрящи. Председателят на клуба Милка Костова сподели, че дейността, която извършва, е благотворителна, без заплащане. Но се организираме и ходим на екскурзии – разказва тя - празнуваме рождени и именни дни, събираме се на кафе и чай. През юни се провежда Събор на Съюза на слепите от цяла Южна България на Араповския манастир, пеят различни състави, вари се курбан за здраве. Там се събираме от всички места на нашата регионалната организация – Лъки, Садово, Асеновград, Пъромай, но идват хора и от цяла България, дори от Русе.

Трудно се ръководи организация без средства. Бедни сме, нямаме помещение за клуб, свързваме се най-вече по телефона. Добре е, че е клубът на инвалидите и Златка Кирева ни подават ръка. Ето днес пак те са ни домакини. На 3 декември заедно ще отбележим Международния ден на хората с увреждания.

За първи път идея за въвеждане на белия бастун като отличителен знак за слепи се дава през 1930 г. в Париж. Същата година той се популяризира в Америка. Създава се Асоциация в подкрепа на белия бастун ,в която членуват видни Американски общественици. В Европа се налага като официално помощно средство за слепи едва през 60- те години. Изображението на човек с бял бастун в ръка е прието за символ на слепотатата в целия свят от Учредителното събрание на на Световния Съюз на слепите през октомври 1984. От тогава той се чества като Ден на безопасността на лицата с увредено зрение.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    12
    123
    3 -4
    20:22, 15 окт 2014
    Този мазник Папазов пак се е изпъчил. Жалък човек.
  • 2
    60
    60
    3 -1
    08:26, 16 окт 2014
    те го канят - какво е виновен мазникът. а всички нас трябва за ни е срам жестоко пред тези хора и пред всички пенсионери в България до каква сиромашия ги докарахме да изживяват старините си
Последни новини