Планетариум от най-ново поколение ще изграждат в Пловдив

1 млн лева ще бъдат вложени за реконструкция на Природонаучния музей в Пловдив, от тях 360 000 – за изграждането на модерен планетариум. Дигиталната конфигурация е от най-ново поколение, каквито има едва в около 40 други планетариуми по света. А според кмета на Пловдив, Иван Тотев, технологията няма аналог в България. Той подписа договор за изграждането на съоръжението с представител на италианската компания „Скай пойнт планетариумс” Марко Козмачини.

Новата атракция ще е в зала „Геология”, която е най-голямата в музея. Под висящ 8-метров купол ще се намират около 50-те места за зрителите, а в окръжност наоколо ще са витрините, представящи една от най-пълните и красиви експозиции на минерали в страната.

Идеята за планетариума е на пловдивчанин, който в момента защитава дисертация в Кембридж. „Стори ни се като непостижим сън не само заради цената, а и защото подобно иновативно нещо не е правено досега в български музей”, призна директорът на музея гл. ас. д-р Огнян Тодоров.

Освен за космоса ще се излъчват и други кинопрожекции, свързани с природата. Фондът от филми ще се увеличава непрестанно, увериха от музея. Срокът за изграждане на планетариума е между 4 и 5 месеца.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Xx
    xXx_1413192919
    0 0
    12:33, 13 окт 2014
    Извинете, планИта ли казваме или планета? Доколкото пише в дебелите правописни речници правилното е ПЛАНЕТАРИУМ!
Последни новини