Хонконг се връща към нормален живот

Обстановката в Хонконг е спокойна днес сутринта, като само неколкостотин демонстранти блокират основните пътища.
Протестиращите студенти и правителството се споразумяха да започнат преговори тази седмица, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Държавните служители отидоха на работа безпрепятствено, началните и средните училища бяха отворени. Детските градини останаха затворени в някои райони на Хонконг поради забавяния в транспорта, причинени от улични блокади.

Студентите, настояващи за демократични реформи заявиха, че искат да поддържат натиска върху властите въпреки постигнатото вчера споразумение за започване на преговори с правителството в петък.

"Правителството увери студентите, че срещите ще бъдат публични и достъпни за всички", каза на 6 октомври секретарят по конституционните въпроси в хонконгското правителство Лау Кунва.

Надяваме се да водим взаимно приемлив диалог, каза Лау, отбелязвайки, че на подготвителните среща е постигнат напредък.
Споразумяхме се по три принципа: да има повече от една среща; правителството и студентите да са равнопоставени и накрая, ако има консенсус, правителство да изпълни решенията, уточни той.

Заместник-секретарят на Федерацията на студентите в Хонконг Лестър Шум потвърди, че правителството е приело условията им, но заяви, че федерацията ще се консултира с другите участници в протеста, преди да предяви конкретни искания.

По-рано Пекин изключи възможността да промени решението си от 31 август, съгласно което Хонконг може да избере лидера на местната власт през 2017 г., едва след като комисия по номинирането отсее кандидатите.

До момента при протестите в самостоятелния административен район на Китай са арестувани 37 души, а 27 полицаи са ранени.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини