Нов еврокомисар: България и Румъния трябва да са в Шенген

Димитрис Аврамопулос е номиниран за комисар по миграцията

България и Румъния са изпълнили изискванията за Шенген и следва да бъдат приети, заяви кандидат-комисарят по миграция и вътрешна сигурност Димитрис Аврамопулос.
Гръцкият кандидат отговори на въпрос на българския евродепутат от групата на социалистите Илияна Йотова дали ще окаже натиск върху Европейския съвет за присъединяването на двете страни, предаде БТА.

Днес в Европарламента продължават изслушванията на кандидатите на новия председател Жан-Клод Юнкер за еврокомисари. Препитани ще бъдат и тримата от тях, срещу които има най-много критики.

Аврамопулос увери, че познава проблема с Шенген, защото двете страни са съседни на Гърция и побърза да уточни, че има ангажимент за скорошното им присъединяване въпреки, че въпросът не попада в конкретните му правомощия.

Според гръцкия кандидат Шенген е едно от най-големите постижения на съвременното поколение европейци. Той се обяви за пълна забрана за повторно затваряне на границите и ограничение на свободното предвижване на хората. Категоричното му мнение бе, че тези сили които пречат на Шенген, "слагат прът в колелета на европейската демокрация".

За първи път в следващия колегиум на ЕК ще има специален ресор, отговарящ за въпросите на миграцията и вътрешната сигурност, тъй като Европа е изправена пред нови предизвикателства - бежански потоци, хора, търсещи закрила и убежище, терористични заплахи и т. нар. чуждестранни бойци, опасностите от радикализация в световен мащаб.

Критикуваните кандидати

Трима от най-критикуваните кандидати за бъдещи еврокомисари ще застанат днес на изпит - Джонатан Хил (Великобритания), Мигел Канете (Испания) и Тибор Наврачич (Унгария). Срещу всеки от тях досега бяха изразени сериозни съмнения, че са в състояние да упражняват отговорностите си.

За Хил, предложен за еврокомисар по финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари, вече бе посочено, че има солидна биография на лобист, свързан с Лондонското сити, затова не изглежда правилният човек за дадената длъжност.

Канете, номиниран за еврокомисар по енергетиката и климата, търпи критика заради това, че като министър е възпрепятствал развитието на възобновяемата енергия. В допълнение той е имал дялове в дружество за добив на изкопаеми горива, които е продал.

Наврачич, кандидат за еврокомисар по образованието, културата, младежта и гражданството, е упрекван, че е бил "мозъкът" зад изготвянето на законодателството, ограничило свободата на медиите в Унгария.

Утре ще бъде изслушана и Кристалина Георгиева, която бе номинирана за комисар по бюджета и човешките ресурси и зам.-председател на ЕК.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини