9% от българите страдат от диабет

Девет на сто от българите страдат от диабет, каза в националния пресклуб на БТА д-р Наталия Темелкова, ендокринолог в Александровска болница. По думите й 435 хиляди пациенти с диабет се лекуват с медикаменти, платени от НЗОК, но не е малък и броят на онези, които сами купуват лекарствата си. Лекарят отбеляза, че реалният брой на болните от диабет българи вероятно е около 600 хиляди.

В световен мащаб страдащите от диабет са 382 млн. души, като се очаква към 2030 г. те да бъдат 592 милиона. Близо 80 на сто от диабетиците са от държави с ниско и средно развитие, каза още д-р Темелкова.

Диабетът е най-честата причина за поява на хронична бъбречна недостатъчност, за слепота, както и за повишен риск от инсулт, каза още д-р Темелкова. Тя посочи, че затлъстяването сред децата е рисков фактор за развитие на диабет в по-късна възраст.

Вече се наблюдават и деца с диабет тип 2, характерен за възрастните, допълни специалистът. Половин час физически упражнения на ден намаляват с 30-40 на сто риска от диабет.

Жена, родила бебе с тегло над 4 кг, е сериозен сигнал за вероятност майката да развие диабет.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини