Дворът на старата гимназия остава заключен

Дворът на ОУ "Св.св. Кирил и Методий" е красиво и удобно място за почивка, но остава заключен

Дворът на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Първомай ще остане заключен за разочарование на живеещите в близост до училището. Това е категоричната позиция на директора Елена Добрева. Предписание да бъдат поставени врати, които да се заключват, е направено от МВР още миналата година. Изпълнението е било отложено заради липса на пари. По този начин се поставя точка на набезите на влизащите през нощта хора, които чупят пейки, често оставят бутилки от алкохол и следи от любов на открито.

Последен опит да бъде затворена вратата и дворът на старата гимназия да престане да се използва за улица е правен преди 22 години от временния директор Атанас Йорданов. След неговото оттегляне, западната врата и официалният вход на двора се използваха от живеещите в квартала за свободно преминаване. Това стана особено удобно когато се направи новият подлез на гарата и се наложи на пешеходците да го заобикалят, за да стигнат до входа му. Баби и млади майки често идваха в градината на школото, защото малките деца се чувстваха сигурни и спокойни в ограденото място с дебели сенки и пейки, а децата от съседните улици израснаха там, под клоните на старите дървета. Възрастни хора използваха пейките като място за почивка към пътя за дома си, натоварени с покупки от пазара.

Това мирно съществуване и равновесие, обаче, е нарушено от хора, които очевидно злоупотребяват с алкохол. Директорката разказва, че на няколко пъти се е налагало поправка на стъклопакети, ремонт на пейки. Счупени са и вратите на игрището зад училището, а това поставя въпроса да бъде заключено и то в най-скоро време.

За пореден път правилата не са в полза на хората – коментират съкварталците. Приемайки ситуацията, те поставят следващия въпрос – щом трябва да минават през улица „Васил Априлов“ тя да бъде оправена – осветена и настлана с подходящ материал. Уличката, която заобикаля двора на училището е тясна, по нея няма движение на автомобили, но е тъмна и зловеща вечерно време. При малко по- обилен дъжд в единия край на уличката се образува трудно преодолима локва. Защо някой реши един проблем като създаде редица други - питат хората. Кой от общината трябва да бъде сезиран, за да се вземат мерки. Когато се затваря един път, трябва да бъде отворен друг. Въпросът беше повдигнат от общинския съветник Георги Георгиев по време на заседание на постоянните комисии. За сега полученият отговор е, че ще бъде разгледано искането „Васил Априлов“ да бъде поправена в частта ѝ покрай оградата на училището.

Още един проблем възникна докато оглеждахме заключените врати - на практика учениците от 5-8 клас имат достъп до двора само през павилиона за закуски. Излизайки от сградата, в която учат, те директно попадат на улицата. Дали това е редно - попитахме в пресцентъра на МВР, откъдето ни обещаха отговор в най- скоро време.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

  • 1
    Ло
    Лозко
    11 -1
    11:52, 30 сеп 2014
    Типично по български - вместо да си признаем грешката, нападаме.
    Новината беше на първа страница. И Първомай въобще не беше споменат - добавен бе в последствие.
    Никога няма да надскочите нивото си.
    Поздрави!
  • 2
    Er
    ero
    16 -1
    12:08, 30 сеп 2014
    Това е училище, а не улица, през която да преминават за по-напряко околно живущите. Входа на училището винаги е бил към улица,по която почти не се движат коли. Какво трябва да стане - да се избие друг вход, или може би да се затвори улицата пред училището.
    Моето мнение е че безопасността на учениците е по-важна от удобството на околноживущите. За това удобство се грижи общината!!!
    Да си прекара осветление по улиците и да си ги асфалтира, а не хората да минават през училището.
  • 3
    Съ
    съсед
    7 0
    13:01, 30 сеп 2014
    Това не е вярно, в социалистическо време през парадния вход в училището влизаха само учитлите, а учениците използваха вратата към двора. Сега тази врата е заключена. Не мисля, че направеното е в полза на учениците. По -скоро е за да не се чуи сградата
  • 4
    Ed
    edna
    7 -1
    14:19, 30 сеп 2014
    Откакто се помня се влиза в сградата през парадният вход - какъв е проблема в статията не разбирам - че няма откъде да минават напряко близко живущите или че трябва да има друг вход от сградата към двора, вместо да заобикалят 4-5 метра учениците.
    Недоволните граждани - родители на учащи в това училище ли са или на близко живущи. Може би трябва да отворят 3-4 входа към двора и да сложат охрана на всеки вход, за да се следи кой влиза в училището или пък да асфалтират улица през двора на училището за по удобно на хората. И в повечето училища в страната обикновенно се влиза през парадният вход
  • 5
    Съ
    съсед
    7 0
    15:07, 30 сеп 2014
    Ама защо не е заключат дворовете на всички училища питам? Какво е това там да влизат всички? Представете си в тъпия Първомай къде ще ходят учениците като се затвори двора на гимназията, на новата гимназия.
    И не е вярно, че винаги се е влизало през парадния вход. Дори по големите стълби не ни даваха да минаваме едно време. Слизахме по задните стълби и макар да са тесни никой не се е бутал
  • 6
    Де
    Дедо ви
    4 -1
    16:10, 30 сеп 2014
    Каторга , тежък физически труд и со малко кютек за тия дето докараха първомайци до мизерия.
  • 7
    Де
    дедо
    5 -4
    16:28, 30 сеп 2014
    Теодора съжалява, че и тя трябва да заобикаля, за да се прибере в дома си. Трябва да се направи една асфалтирана и осветена улица, минаваща през двора на училището, с два тротоара, четири платна и сфетофарна уредба, за да е по удобно на преминаващите, а пък на децата майната им, то и без това в Първомай не останаха такива.
    • Мо
      мохамед
      0 -13
      18:21, 30 сеп 2014
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • Is
      istina_1412093947
      13 0
      19:18, 30 сеп 2014
      Към "мохамед":
      нашия мъдър народ има дума за простотията ти и тя е "С твоите камъни,по твойта глава!"
  • 8
    05
    05824
    9 0
    17:58, 30 сеп 2014
    Живея в тази част на гр. Първомай. Истината е, че след извършен ремонт от ВиК - смяна на спукани тръби, вече почти две години улица "Васил Априлов в частта й до старата гимназия не е с възстановена настилка, а изкопа е засипан със земна маса. Това според мен е причината за дълбокото завиряване на улицата след дъжд /с възможност за отглеждане на риба/, както и факта, че съществуващата в тази част на улицата дъждовна шахта, както повечето такива шахти в града ни, е видимо по-висока от околната настилка. Да ни би в баните на тези изпълнители на ремонта сифоните да са монтирани в най- високата точка на пода? Никой ли не контролира тези ремонти?
  • 9
    80
    800325
    5 0
    20:02, 30 сеп 2014
    В страни е от темата, но някой сеща ли се от кога е разкопан асфалта и недовършен ремонта срещу ADF-а? И кой не си е довършил работата?Само на мен ли ми се струва, че и направената там през цялата улица дъждарка е по-висока от околната настилка?
Последни новини