Екомузей с мамут и 65-тонен аквариум отвори в Русе

В Русе отвори врати най-модерният екомузей в страната. Той е разположен на площ от 2 400 кв.метра и притежава най-богатите колекции от животински видове, обитавали Поломието и Русенския регион. Сред най-големите атракции на музея са мамут в реални размери, единственият сладководен аквариум у нас с дунавски риби, както и 15-метров макет на пещера.

"Екомузеят се различава от природонаучните музеи, които познавате, по това, че в него са представени връзките между всички живи организми на територията на България – растения, животни и човек. Във всяка една тема в музея ще има и човешко присъствие", разказва Венцеслав Петков, уредник в отдел „Природа“ към Регионалния исторически музей в Русе.

„Хората смятат, че екологията е само замърсяване, но тя като наука се занимава с взаимоотношенията между живите организми в природата. Човекът се намесва за първи път преди 250 000 години – тогава семпло, сега повече“.

Музеят е на четири нива и представя по най-модерни методи сцени и истории от съвместния живот на растения, животни и хора.

Посетителите на екомузея са най-впечатлени от възстановката на живелия преди 200 хиляди години мамут. “Древен вид мамут, в реални размери – 3,20 на 4,50 м, като жив изглежда, с почти истински стъклени очи”, разказва Венцеслав Петков – уредник.

От научна гледна точка обаче най-ценната находка в екомузея е единствената запазена в света долна челюст на мамут – Mammuthus romanus.

На втория етаж е изкуствената пещера, която пресъздав живота в Орлова чука - уникалната пешера с 11 вида прилепи. 

Единственият у нас сладководен аквариум, в който плуват есетри, шарани, сомове, бял амур и др. е на подземния етаж. Вместимостта му е 65 тона (65 хиляди литра). Показани са и стари рибарски лодки и мрежи. Специално внимание е обърнато на вкусни кулинарни рецепти за приготвяне на дунавска риба.

В няколко зали посетителите могат да видят интересни диорами. Диорамата представлява кътче от природата, пренесено в музея. В случая животни, пръст, листа, които директно ви изпращат насред гората, без да се чувствате зад витрините на музей. Във всяка диорама нещо се случва, има история, разказват от музея. Едната е зимна сцена с диви прасета, а на друга диви котки се карат за нещо. Трета пък представя обратна гледна точка – поглеждате от скалната ниша на един черен щъркел и можете да видите това, което вижда той.

Екомузеят отвори врати на 28 септември. Намира се в сградата вляво от Историческия музей в Русе. Входът за възрастни е 4 лв., за деца – 1 лв. През първите месеци музеят ще работи без почивен ден. Точен адрес: ул. Етър 3, Русе.

Ремонтът и оборудването на музея са на стойност четири милиона и половина лева, осигурени по европроект, спечелен от общината.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини