Такситата в Първомай остават най- скъпите в района

Да запазят цените на таксиметровите услуги ще решават общинските съветници на предстоящата утре сесия. Според сега действащата наредба през деня 1км пробег трябва да ни струва не повече от лев, а през нощта- 1,20лв. Предложението е направено чрез докладна от зам.-кмета Николай Митков след разговори с превозвача и проучване на цени в съседните общини. С това решение местният парламент ще изпълни задължението си по закон.

Как стоят нещата в действителност могат да разкажат хора, които пътуват с таксита. Много често това са възрастни и пенсионери, които не могат да стигнат сами до болницата. Цените са твърди, по така наречения план "от точка до точка"  - 3 лв от ако си от южната страна на линията и 4 – от северната. Много често явление е през нощта, заради ограниченото предлагане, услугата да бъде завишавана. Известна стана случка, в която за разстоянието от северната страна на гарата до Лукойл клиентите платиха 8 лв. Касовите апарати не се включват, защото маршрутите са известни, но пък издаването на бон е екзотика.

С 50% поскъпнаха такситата и в Пловдив. Реално след увеличението цената скочи с около 20 стотинки на километър и стана 0,65лв дневна и 0,75лв – нощна тарифа. В Асеновград цените не се различават от тези в областния град. Първоначалната такса там и в Пловдив е 80 стотинки, а в Първомай – 99. В Хасково цените са малко по- високи – след първоначалните 0,89 лв през деня 1 км струва 0,83 лв, а през нощта – 0, 91лв. В Димитровград клиентите също се извозват по тарифата "от точка до точка", но запознати с маршрутите твърдят, че там е доста по- евтино отколкото в Първомай. Изводът е, че в по-малките населени места, цените са по-високи. При конкуренцията в големия град много от фирмите правят отстъпки за редовни клиенти, за определени маршрути, за ненатоварените часове и т.н. В Първомайска община разрешителни имат 3 автомобила на една фирма.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Та
    Татяна
    0 0
    20:08, 30 сеп 2014
    Как се вика такси в Първомай? Кой номер се избира? Може ли да обслужват до Градина?
  • 2
    Do
    Dobri
    0 0
    04:06, 3 юли 2018
    За какви таксита говорите след като няма такива ужс и позор е бг дали и гр първомай или село
Последни новини