Празник на религиите в София

Послание за толерантност в разнообразието отправи Празникът на религиите, който се проведе в неделя за първи път в София. Характерни религиозни предмети, богослужебни книги и трациционни обичаи показаха представители на шест различни религиозни деноминации, представени у нас.

Символично събитието се състоя в известния четириъгълник на религиозната толерантност в столицата – затворен между джамията, синагогата, католическата катедрала и православната църква света Неделя, разположени само на стотина метра една от друга в самия център на града. Освен тези четири религиозни общности, представени бяха и протестантската, и арменската църкви.

“Посланието е за мир, любов, разбирателство и няма противопоставяне, а има единство”, каза Рупен Крикорян, Национален съвет на религиозните общности в България.

Съвместното съжителство с различни религиозни и етнически общности през вековете е направило българите толерантни, признават духовниците. За да запазим традицията, днес е необходимо по-добро познаване на другия и възпитание.

“Един от най-големите ни врагове не е другият човек, а незнанието, непросветлението”, каза Бирали Мюмюн, зам. главен мюфтия.

“Ние нарочно сме извадили от музея доста старинни неща, които са на 200 – 250 години, за да могат хората да ги видят и да ги пипнат, ако искат, да разберат точно за какво служат. Това е шофарът, който ние надуваме на Рошашана, точно в момента, тази седмица сме в този празник, това е нашата Нова година. Той е направен от рог на овен”, каза Роберт Джераси, председател на религиозната общност на евреите в България.

Ако средата ни тласка към нетолерантност, ние трябва да възпитаваме себе си в любов, съветва християнството.

“Може би самите политици трябва да се превъзпитават, но това е трудно. Когато човек е наградил нещо в себе си, трудно е да го промениш. Точно това е, което трябва да възпитаваме у децата си, да показваме любовта си”, каза Отец Ангел Ангелов, предстоятел на храм св. София.

Да подкрепят каузата на толерантността дойдоха посланици, сред които на Израел и Съединените щати. Предизбората кампания, обаче, изглежда беше ангажирала политиците.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини