Щамове с имена на американски щати ни дебнат

Според Светоната здравна организация трите най- разпространени грипни щама тази година в северното полукълбо ще са Калифорния, Масачузетс и Тексас – все с имена на американски щати.

Сега е моментът да се имунизираме. В Първомай няма имунизационен кабинет. Затова всеки желаещ може да си купи ваксина по избор от аптека и да се обърне към личния си лекар за поставянето ѝ. Двата най- масово предпочитани препарата са Инфлувак и Ваксигрип с малка разлика в стойността и с почти изравнени цени в първомайските аптеки.

И в двете ваксини е включен препоръчителният от Световната здравна организация състав на противогрипните ваксини за северното полукълбо за сезон 2014/2015 г.

Редица лекари препоръчват ваксинацията да се направи сега – докато пред кабинетите на личните лекари има все още  малко болни от грип и остри респираторни заболявания. Защитният ефект на ваксината се проявява 2-3 седмици след имунизацията. Изключително важно е пациентът да бъде здрав, без симптоми и оплакания, да няма алергия към белтък и гентамицин. Грипът е неприятно заболяване, което нарушава професионалния и личния живот на пациента и го прави рисков за колегите и семейството му. Най – застрашени са транспортните работници, военните, учители и ученици, медицинския персонал.

За постигане на оптимална защита срещу грипа препоръчителна е ежегодната имунизация.

parvomai.net

 

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини