Китай и Бразилия могат да покрият нуждите на Русия от храни

 
Китай е готов да покрие напълно нуждите на Русия от плодове и зеленчуци, а Бразилия започна да изнася млечни продукти за руския пазар.
В началото на август Русия забрани за една година вноса на селскостопански продукти от САЩ и вноса на плодове и зеленчуци от Европа. Забраната е в отговор на западните санкции срещу Русия и засяга САЩ, ЕС, Швейцария, Норвегия, Канада, Австралия.

Пред руското издание "Известия" Чжан Цинвей, представител на Mинистерството на търговията на Китай, посочи, че една от най-развитите селскостопански провинции Шандун може да изнася за Русия моркови, чесън, грах, домати, краставици, праскови, круши и други, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Вестникът отбелязва, че делегация от провинция Шандун се среща с представители на отраслови асоциации на руското земеделие, за да се изясни от какъв внос има нужда и с какви стоки Китай може да замести европейската вносна продукция.

Освен това три бразилски компании са получили всички необходими разрешителни документи за износ на млечни продукти за Русия, като една от тях вече е започнала доставките.

Това съобщи пред журналисти секретарят по международните въпроси към министерството на селското стопанство на Бразилия Марсело Жункейра. Той подчерта, че преди два месеца в документите за бразилско-руския стокообмен е липсвало перо "износ на млечна продукция".

ЕК замрази помощта за производителите на сирена

Европейската комисия е замразила мерките в подкрепа на европейските производителите на сирена, засегнати от руското ембарго върху вноса на европейски стоки, заради неефективност, съобщиха Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Комисията спря тази система, приета в края на август, заради несъразмерния обем искания, отправени от някои райони, които традиционно не изнасят големи количества за Русия, уточни снощи говорител на ЕК.

Мерките предвиждаха да бъде финансирано временното съхранение, за срок от 90 до 210 дни, на европейски сирена, изключени от руския пазар. Частта от този механизъм, целяща да стабилизира цените на маслото и млякото на прах и възлизаща на около 20 милиона евро, не е засегната.

Замразяването на системата е предпазна мярка, за да се предотврати бързото достигане на тавана от 155 000 тона, определен от механизма, уточни говорителят. ЕС общо е изнесъл за Русия през 2013 година 250 000 тона сирена.

На 10 септември ЕК обяви, че спира помощите на стойност 125 милиона евро, одобрени първоначално в подкрепа на производителите на плодове и зеленчуци в ЕС заради руското ембарго. Аргументът за това решение също бе несъразмерен скок в исканията за помощи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини