12 °C

Заради тока: Месечната издръжка на 4-членно семейство ще се увеличи със 157 лв.

Заради по-високата цена на тока от 1 октомври се очаква увеличаване на цените на хляба и на млечните продукти, прогнозираха представители от браншовете. По всяка вероятност хлябът ще поскъпне с до 5 стотинки, посочи пред бТВ председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Марияна Кукушева.

Докато сега според изчисленията на синдикатите месечната издръжка на семейство с две деца е 2375 лв., то след 1 октомври тя ще се увеличи със 157 лв. до 2562 лв. "80% от българските домакинства изобщо не разполагат със средствата, необходими за издръжка", посочи финансовият експерт Мика Зайкова.

За евентуално поскъпване предупреди и председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров, макар че не се ангажира с конкретно числово изражение. Той посочи, че около 35% от бизнеса е в сивия сектор и настоя за въвеждане на диференцирана данъчна ставка: "Не може още от Костов да слушаме за диференцирана данъчна ставка - в Гърция от 13% става на 0%. Нека помогнат на българския потребител, който е най-беден, а и ще изкарат бизнеса от сивия сектор", призова Зоров.

Източник: бТВ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини