Ромите отново тръгнаха на лов за старо желязо

Старо желязо купувам!

В последните дни позабравените провиквания на мургави каруцари „Старо желязо купувам!“ отново огласиха улиците на Първомай. Старите търговци на метал първи научиха и веднага реагираха на отмяната на забраната физически лица да предават метали без доказан произход, а ако все пак успеят, срещу това да не получават нищо.

Влезлият в сила на 14 юли 2014 г. Закон за управление на отпадъците беше обявен от Конституционния съд за противозаконен в частта си “безвъзмездно за всяка от страните”. Става дума за един от членовете, в които е записано, че „предаването на битови отпадъци от черни и цветни метали (ОЧЦМ) от физически лица се извършва на площадките чрез кампании за разделно събиране на отпадъци от домакинствата, организирани от кметовете на общини, безвъзмездно за всяка от страните“. Т.е. общината организира събирането на определена дата, гражданите се освобождават от ненужните метални предмети и не получават друго, освен благодарност, че са си изпълнили задължението по закон. Сега вече, на основание решението на КС е възможно възмездно предаване на отпадъци от черни и цветни метали от физически лица. За целта има регистрирани площадки, на които разплащането се извършва по безкасов път. За община Първомай те са две - едната в Дебър, а другата на ул. „Алекандър Стмболийски“ 21.

Ромите отново се развъртяха да търсят метал, като изкупват стри печки, хладилници, бойлери и всичко, което съдържа метал. Притеснителен е фактът, че по стара традиция е възможно наред с това към площадките да тръгнат и нови релси, жици и важни метални уреди. Докато законодателят в България реши как да предаваме старо желязо и това да не е повод да се крадат (например) бронзовите букви и приклади на автоматите от паметниците, можем да очистим таваните и мазетата си и срещу това да получим между 30 и 40 стотинки за килограм метал

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ед
    Един човек
    9 -2
    12:10, 18 сеп 2014
    Ех, госпожо Кирякова... Май правописа не ви е по силите! Проверявайте какво сте написала, смешно е от дългогодишен журналист да се виждат много грешки!
  • 2
    Lu
    lud_1411033802
    10 -2
    12:49, 18 сеп 2014
    A nie trugvame na Lov za mangali !!!!!!!
  • 3
    5за6
    0 0
    20:47, 19 сеп 2014
    Или - или .Настана време разделно!
Последни новини