Ходенето пеша до офиса премахва стреса

Отиването до работата пеша или с колело е полезно не само за физическото състояние. Тази физическа дейност подобрява самочувствието като цяло.

Учените внимателно проучили данните от анкета, в която участвали 18 хил. британци на възраст от 18-65 години и стигнали до извода, че онези, които стигат до работното си място пеша или на колело, са по-малко подложени на стрес и са способни да се концентрират повече.  Освен това хората заменили автомобила и обществения транспорт с ходенето пеша или колелото се чувстват по-щастливи.

Впрочем, използването на обществен транспорт било предпочитано пред придвижването с автомобил. Независимо от факта, че градският транспорт отдавна се смята за един от главните източници на стрес за съвременният човек, в него хората се чувстват по-добре, отколкото зад волана.

Работата е там, че отивайки на работа с автобуса или метрото, човек може да се отпусне по пътя, да почете или да общува. Изследването показва, че колкото повече време хората се намират в автомобила си, толкова повече се влошавало тяхното психическо състояние.

Наскоро учени доказаха, че стоенето прави удължава живота ни. Те провели редица експерименти, доказващи, че понякога е по-полезно да стоим прави, отколкото да спортуваме. По този начин седящият начин на живот бе признат за един от най-негативните фактори, свързан с продължителността на човешкия живот.

Колко време ще живеем завиди от дължината на теломерите, разположени в края на хромозомите.  А най-силно въздействие върху теломерите оказва времето, което хората прекарват в седнало положение.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини