Първолаци на тест

Децата в предучилищна възраст ще бъдат подлагани на проверка за училищна готовност, за да бъдат открити рано евентуални езикови или обучителни затруднения. Това е част от стратегия за грамотността, качена на сайта на МОН. Не става дума за изпит, а за установяване на ранни проблеми, които биха попречили на усвояването на знанията в училище и трябва да бъдат отстранени навреме. В стратегията е записано, че в момента у нас липсва механизъм за такава диагностика. В същото време документът предвижда за учениците от прогимназията и гимназията да бъдат изготвяни портфолиа, които да показват равнището им на грамотност.

Документът отчита, че много от седмокласниците са останали на равнището на езиковите си умения, които са имали до четвърти клас, когато се усвояват базови знания. Статистиката от международните оценявания сочи, че нивото на грамотността пада от четвърти до седми клас. Докато малките са на 16-о място от 48 държави в международните тестове за грамотност PIRLS, по-големите заемат едни от последните места. Пада и процентът на постижимост на основните държавни образователни изисквания, в колкото по-горен клас са учениците. В четвърти клас например около 5 на сто от хлапетата не умеят да пишат под диктовка, което доказва, че не са ограмотени. Големият проблем е, че над 50% от зрелостниците не са в състояние да развият теза и да се справят с книжовните норми. Учениците масово отговарят на въпроси със затворен отговор, в които трябва само да заграждат правилния резултат, но се затрудняват, когато трябва сами да изготвят писмени текстове.

Стратегията предвижда в овладяването на грамотността да бъдат привлечени и информационните технологии. Така например според нея трябва да падне възрастта, в която детето се запознава с азбуката чрез компютърна игра. Още между първи и четвърти клас трябва да бъдат насърчавани да четат в дигитален формат.

Всеки пети осмокласник: Четенето е загуба на време

Четенето е загуба на време според всеки пети осмокласник. 21% от запитаните 15-годишни са дали подобен отговор, посочва стратегията за грамотността. За щастие все още надделява бройката на тийнейджърите, за които четенето е хоби - 36%. Отделно от това 48% от запитаните са споделили, че с удоволствие посещават книжарници и библиотеки. Налице е съществена разлика между половете по отношение четенето за удоволствие. Едва 17% от девойките не четат извън училище, докато при момчетата този процент е 38.

Любопитно е, че според анкетата децата четат повече списания /62%/ и вестници /57%/. Художествена литература избират едва 34%, а 30% твърдят, че прелистват научни четива. Стратегията посочва, че у нас децата, които се развличат с книги, са повече, отколкото е средният резултат за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие с цели 10%.

Бежанчета влизат в школата

Деца и тийнейджъри с бежански статут започват училище на 15 септември в Хасково.
Едно от децата чужденци, които ще прекрачат прага на родното училище, е Ануар от Сирия. Той е записан в 11-и клас на местното СОУ "Паисий Хилендарски". Тийнейджърът прекосил граничната бразда и дошъл сам в България, след като по пътя на трафика семейството му се разпиляло. Майка му останала из лагерите в Турция, а баща му вероятно е успял да продължи към Западна Европа. Като непълнолетен бил изведен от лагера в Харманли и настанен в хасковския дом за деца, лишени от родителски грижи "Асен Златаров". Доброволка в лагера в Харманли успяла да намери документ, че момчето е завършило 9-и клас в родината си и затова сега Ануар ще започне да учи с връстниците си в Хасково. Още повече, че той научил впечатляващо добре за едната година откакто е в България, български език.

В школо в Харманли А, Бе, Вето ще срича пък 7-годишно момиченце от Афганистан. Детенцето дошло у нас с родителите си.

Първолакът излиза поне 200 лева

Книжарници работят и в неделя заради 15 септември

Поне 200 лева струваха на родителите си първолаците в Благоевград. Покупките на учебни пособия, раници, дрехи, обувки и други принадлежности продължават с пълна сила. Всички книжарници в града не само ще работят в събота и неделя, но дори ще са с удължено работно време. Това важи и за цветарските магазини, макар в някои училища преподавателите да призоваха за дарения в подкрепа на пострадалите от наводнения, а не за букети.

"Близо 100 лева са само пособията и помагалата на детето ми. Отделно от тях раницата е над 60 лева, но пък е удобна и няма да му убива гърба. За часовете по физическо му взех два анцуга, маратонки. Между 250 и 300 лева ще ми струват всички разходи. Дори и да се избира най-евтиното, няма как да паднеш под 200 лева", твърди Росица Благоева. Някои купуват и раници с емблеми на известни европейски отбори, които стигат и до 100 лева бройката, твърдят продавачки в благоевградска книжарница. Задължително за първолаците е да имат и кутия за храна, цената й е между 5 и 10 лева. По-скъпите са с различни емблеми на футболни отбори или с герои от детски приказки и филми.

"Някои родители хвърлиха и по 400 лева, тъй като искат всичко да е марково - раница, шише за вода, кутии за пособия", споделят магазинери. Доста са купили и мобилни телефони за децата си, за да имат връзка с тях. В повечето училища обаче има условие GSM-ите да се изключат преди първия час и да се включат чак след последния час.

Тетрадки с велики българи в класните стаи

Тетрадки с велики българи пускат в продажба от "БГ учебник". Те са с лика на Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Паисий Хилендарски и цар Симеон Велики и струват по 1,20 за тетрадка от 40 листа и 2,20 лв. за 80 листа. Можем да ги закупим само от книжарниците на "БГ учебник", временните им борси или пък да ги поръчаме от www.bguchebnik.com. "Стартирахме инициативата преди седмица и вече има огромен интерес от родители и ученици. През 2010 г. направихме експеримент - подарявахме при покупка на учебници тетрадка по избор с лик на фолк певица или чуждестранна звезда. За жалост, масово учениците избираха тези с чалга звезда на корицата. Ето защо сега пуснахме тетрадки с велики личности и сме много щастливи от интереса към тях", разказва Ана Георгиева от "БГ учебник".

Министър открива годината в три училища

Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов ще е единственият в служебния кабинет, който ще открие учебната година в три училища. Той е избрал да гостува на пловдивските школа, където е получил образованието си през ученическите години, съобщиха от Регионалния инспекторат по образование. За да посрещнат известния си възпитаник, НУ "Климент Охридски", СОУ "Братя Миладинови" и Английската гимназия са координирали помежду си началните часове на тържествата така, че да може министърът да участва във всички церемонии. Още трима колеги на Васил Щонов, свързани с Пловдив, ще дойдат под тепетата за първия учебен ден в понеделник. Земеделският министър Васил Грудев, също пловдивчанин, ще присъства на откриването на учебната година в ОМГ "Акад. Кирил Попов", след което ще уважи Професионалната гимназия по хранителна техника и технологии. В Математическата гимназия ще отиде и военният министър Велизар Шаламанов, който подобно на Щонов е избрал своята гимназия. Социалният министър Йордан Христосков пък ще бие звънеца в Търговската гимназия.

93% от родителите доволни от образованието

78% от родителите на деца от 1-ви до 7-ми клас смятат, че училището трябва да възпитава и изгражда личности, а не само да дава знания по отделните предмети на хлапетата. Това сочат данните от национално представително проучване, проведено през лятото от "Глобал Метрикс" по поръчка на Център за приобщаващо образование. Според изследването комуникацията между родители и учителите е по-интензивна в началните етапи на образованието и с времето отслабва. Данните сочат, че 80% от родителите на деца между 1-ви и 4-ти клас общуват поне няколко пъти в месеца с учителя, докато при родителите с деца между 5-и и 7-ми клас този дял е 50 на сто.

Изследването сочи още, че 93 на сто от родителите са доволни от образованието, което получава детето им в общообразователните училища у нас. И дори 28% от тях споделят, че са изключително доволни от родните школа.

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини