В Македония затаиха дъх пред квартет „Аура“ и Николета Ганчева

За пореден път изпълнители от ОНЧ „Св.св. Кирил и Методий“, ръководени от Кичка Петкова представиха града и България по достоен начин на международна изява. Квартет „Аура“ и Николета Ганчева, със свои колеги – музиканти впечатлиха публиката на международния фестивал „Балкански фолклор – Прилеп 2014“.

В средата на месец август в читалището в гр. Първомай е получена покана от Центъра за култура „Марко Цепенков” в гр. Прилеп и Българския културно-информационен център с директор Димитър Христов в Скопие. Поканена е представителна камерна формация от фолклорен ансамбъл „Първомай” при Образцово „Народно читалище св.св. Кирил и Методий гр. Първомай”. Изискването е в групата да се включат младежи. За краткото време е сформирана програма с многогласни песни от тракийската и родопската фолклорни области, в изпълнение на Антония Тунчева, Радослава Ставрева, Кристияна Сиракова и Светлана Найдева - квартет „Аура“ и Николета Ганчева, под диригентството на Кичка Петкова.

Организаторите поемат всички разноски по пътуването и престоя на групата, а по- късно участниците споделиха, че са били впечатлени от гостоприемството и отношението на домакините.

Във фестивалната изява на 29 август, освен българските представители са се включили и изпълнители от гр. Неготин – Сърбия, от Черна гора и от страната домакин -  гр. Битоля – Македония. Българският репертоар се е отличавал със своята многогласна сложност и красота, блестящо защитени от първомайските изпълнители. Омагьосана, публиката е затаила дъх и възторжено е аплодирала представянето им.

За участието си българската група е получила „Благодарница”, картина от прилепски художник, както и Дипломи от Българския културен  център в Скопие.

parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    По
    Почитател
    2 -1
    19:14, 2 сеп 2014
    Трима пяли -десет на екскурзия .И все едни и същи номенклатури .Кой ги финансира бе кмете,нали пари нямаше ааааааааааааа......
  • 2
    Кр
    Краси Иванова
    2 -3
    23:13, 2 сеп 2014
    Това посещение беше семейна ЕКСКУРЗИЯ на сем.Лиляна и Иван Караславови ,сем.Светла и Веско Найдеви и задължително Кичка ,Спас и Радослава..мерудия на всяка манджа .
    Плаща ОБЩИНАТА ....тоест ГРАЖДАНИТЕ НА ПЪРВОМАЙ.

    п.п./следващата екскурзия покана от ХАВАЙ /
  • 3
    11
    11
    0 0
    18:31, 5 сеп 2014
    Вие не четете ли - "разноските по пътуването и пребиваването са поети изцяло от домакините" , а пътуването е с лични коли. Много черногледство.
  • 4
    11
    11
    0 0
    18:31, 5 сеп 2014
    Вие не четете ли - "разноските по пътуването и пребиваването са поети изцяло от домакините" , а пътуването е с лични коли. Много черногледство.
Последни новини