В Донецк признаха: Руски военни са при нас вместо на плаж

Премиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Александър Захарченко призна, че сред "опълченците" има 3000-4000 руски доброволци.

"Никога не сме крили, че сред "опълченците" има много руснаци, без чиято помощ щеше да ни е много трудно и сложно да воюваме. При нас идват много бивши кадрови военни. Нещо повече, ще съм още по-откровен - сред нас воюват и настоящи военни, предпочели да прекарат отпуската си не на плажа, а сред нас, сред братя", заяви той пред канал "Русия 24".

По думите му Киев и Запада говорят за нахлуване на Русия, за да оправдаят многочислените загуби.

Преди дни украинските власти обявиха, че армията е заловила 10 руски парашутисти в източната част на страната. Русия ги оправда, че военни са пресекли границата погрешка.

По оценка на щаба на ДНР при контранастъплението на "опълченците" през последните дни, украинската армия е изгубила около 750 военни - убити, ранени или пленени, предаде БНР.
При продължаващия обстрел на Донецк са загинали 11 души, съобщиха жители на града.
Десет души са загинали при пожар в Дом на културата в Калинински район, предизвикан от снаряд.

Украинските власти отправиха поредното обвинение към Русия за директна намеса в конфликта с бунтовниците.

"Случи се пълномащабно военно нахлуване на наша територия. И днес със своите действия руският генерален щаб се опитва да вземе под свой контрол селища в Донбас", заяви представител на вътрешното министерство в Киев.

В същото време посланикът на САЩ в Киев Джефри Паят предупреди, че Русия увеличава войските си, които се намесват пряко в боевете на украинска територия. По думите му Москва е пратила в района „най-новите си системи за противовъздушна защита, включително ракети СА-22“.

Бунтовниците от Източна Украйна обявиха, че е въпрос на дни да освободят Мариупол.

Представители на прокиевската администрация, милицията и "многочислени информатори" напускат по спешност града, заявиха военни от Донецка република, цитирани от Интерфакс.

Сведенията за ситуацията в разположения близо до Новоазовск град са противоречиви. Командването в Киев твърди, че все още контролира града въпреки сложната ситуация.

Според местни командири обаче Новоазовск е завзет от руски войски, съобщава УНИАН.
Така бунтовниците откриват нов фронт на сражения в района и се насочват към ключовия пристанищен град Мариупол, отбелязва Би Би Си

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини