Там, където живеят папуасите

Папуа Нова Гвинея е страна с уникална природа, в която живеят специфични етнически групи. Освен това тя има невероятна история и традиции. Най-общо казано Папуа Нова Гвинея е земята на все още неизследваната природа, земята на тропическите гори, земята на водопадите, студените планински райони, блатата, девствените коралови рифове, варовиковите скали и тревистите равнини. Страната е дом на хиляди видове екзотични растения и уникални животни, насекоми и птици.

Ето и други интересни факти за Папуа Нова Гвинея:

1. Страната е заобиколена от четири морета: Коралово море, Соломоново море, Гвинейския залив и Арафурско море. Също така Папуа Нова Гвинея се докосва и до Тихия океан. По суша страната граничи само с Индонезия.

2. Голяма част от острова, върху който се позиционира Папуа Нова Гвинея, е планински терен. Някои върхове са толкова високи, че са покрити със сняг.

3. На територията на Папуа Нова Гвинея има 18 активни вулкана. Понякога те предизвикват земетресения.

4. Като цяло обаче, Папуа Нова Гвинея има великолепен тропически климат. Сезоните почти не се различават помежду си. За промяната на сезоните може да се съди само по нивото на валежите. В планините температурите са по-ниски, отколкото в останалата част на страната.

5. Порт Морсби е столицата на Папуа Нова Гвинея. Населението на града е около 250 000 души. Там има много високи нива на престъпност. Ето защо Порт Морсби е опасно място за туристите. Най-добре е човек да пътува с туристическа група, защото така е най-безопасно.

6. Лае е вторият по големина град в Папуа Нова Гвинея. Неговото население е около 100 000 души. Лае е много по-спокойно място, отколкото столицата. Там има модерни квартали, банки, универсални магазини и улични работилници. Лае е идеалното място, откъдето може да си купите ръчно изработени сувенири.

7. Националната валута на Папуа Нова Гвинея е кина.

8. В страната живее най-малката жаба в света - Paedophryne amauensis. Тя е най-малкият член на гръбначните животни на нашата планета (само 7.8 милиметра).

9. Жителите на Папуа Нова Гвинея говорят повече от 700 различни езика. Това е около 15% от всички световни езици.

10. В Папуа Нова Гвинея се срещат 20 000 вида растения.

11. Папуасите са основното население на страната. Като цяло в Папуа Нова Гвинея живеят много малко чужденци. Само 15% от хората населяват градовете, повечето жители на островната държава са ангажирани предимно в селското стопанство.

12. Жителите на един от островите на Папуа Нова Гвинея не наричат черния цвят „черен“. Те имат много думи, описващи неговите нюанси, например: „като врана“ или „като овъглени ядки“.

13. Асоциацията на водолазите от цял свят смята крайбрежните води на Папуа Нова Гвинея за едни от най-добрите води в целия свят. Всяка година страната е посещавана от хиляди хора, които идват именно, за да се насладят на подводния свят.

14. В Папуа Нова Гвинея има четири реки и макар долините около тях да са много красиви, в тези области има малария.

Папуас войн

15. В селата в страната местните жители все още носят „koteka“ или „holim“. Мъжете носят koteka, вместо панталони. Тя се прави от плодовете на тиква, а в някои версии може да има и ядки, и цветни орнаменти.

16. Папуа Нова Гвинея има славата на последното място в света, където има случаи на канибализъм. Освен това хората там убиват и в името на ритуални жертвоприношения.

Източник: tialoto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини