Хиляди се простиха с цветнокожия тийнейджър Майкъл Браун

Хиляди близки и приятели на цветнокожия тийнейджър Майкъл Браун се събраха за погребението му в баптистка църква в Сейнт Луис.

Повече от 4500 души изпълниха баптистката църква "Френдли темпъл мишнъри" в Сейнт Луис, щата Мисури, за погребението на цветнокожия тийнейджър Майкъл Браун, застрелян преди две седмици от бял полицай, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Емоционалната погребална служба имаше за цел да представи смъртта на Браун като пореден епизод от продължителната история на движението за граждански права и да убеди чернокожите американци да станат по-ангажирани политически, посочва АП.

"Участвайте в изборите. Нека гласовете ви да бъдат чути и нека всички да разберат, че повече няма да търпим", заяви пред опечалените един от роднините на Браун.

Свещеникът Ал Шарптън призова за прочистване на полицейските сили и на общностите, на които те служат, от нездравите елементи.

На погребението присъстваха родителите на Тревън Мартин, 17-годишния афроамериканец, застрелян от охранител доброволец във Флорида, и роднина на Емет Тил, 14-годишен младеж, убит през 1955 г. от белокожи мъже в Мисисипи, чието убийство даде тласък на движението за граждански права.

Сред присъстващите бяха трима съветници от Белия дом, пасторът Джеси Джексън, режисьорът Спайк Лий и някои от децата на Мартин Лутър Кинг.

Майкъл Браун беше застрелян на 9 август при все още неизяснени обстоятелства от полицая Дарън Уилсън, срещу когото в момента се води следствие. Аутопсиите показаха, че Браун е бил прострелян с най-малко шест куршума.

Осемнадесетгодишното момче, което трябваше да започне следването си в университет, излизало невъоръжено от магазин за алкохолни напитки и тютюневи изделия във Фъргюсън, след като откраднало оттам кутия цигари. Тогава Майкъл бил спрян от полицая Дарън Уилсън и бил застрелян.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини