Сателит вижда всичко по цялата Земя

Един от най-технологично развитите сателити в историята вече е на своето място в орбита около Земята. Той се казва WorldView-3 и е собственост на компанията DigitalGlobe, съобщава онлайн изданието Mashable.

Сателитът се отличава с изключително прецизни камери и сензори, които му позволяват да вижда практически почти всичко и при най-различни условия. "Ако WorldView-3 беше поставен на известния надпис Hollywood например, може да преброи броя на хората, които се намират на моста "Голдън гейт" в Сан Франциско, който се намира на 620 км от него", казва Роб Митревски, вицепрезидент на компанията Exelis, която е един от партньорите на DigitalGlobe в проекта. На такова разстояние, но в орбита се намира сателитът в момента.

Камерата няма да може да разпознава лица, бърза да успокои Митревски. Целта на сателита е комерсиална и няма да се се използва за военни или разузнавателни цели. Ще се използва обаче за хуманитарни мисии като проучване на бедствени зони, преглед на горски пожари. Благодарение на един от сензорите си сателитът може да "вижда" през дим, така че да помага на пожарникарите например.

Неговата високопрецизна камера може да прави анализи на скали, да изчислява дори приблизителния брой на кокошки, да открие всички шахти и пощенски кутии в даден град. "Това е като инвентаризация на планетата. Ще спасява животи и ресурси", казват от DigitalGlobe.

Един от клиентите на компанията е и Google. Тя използва сателитите за изображенията в Google Earth. Очаква се да се възползва и от новия сателит, което ще означава по-детайлни и по-често обновявани снимки в услугата на интернет гиганта.

Това ще е възможно и поради друго подобрение в WorldView-3. Той ще може да изпраща по 1.2 GB информация до Земята всяка секунда. От практическа гледна точка това означава, че сателитът може да направи и изпрати пълно и подробно изображение на цялата територия на САЩ на всеки два дни.

От DigitalGlobe се надяват сателитът да привлече вниманието и на други клиенти. Досега компанията разчиташе най-вече на правителства, но техните бюджети намаляват и тя вече започва да търси алтернативи. Една от тях са учени от различни сфери, които да наемат ресурси от изкуствените спътници за различни проекти.

Първите снимки от сателита ще са публично достъпни след шест месеца. Причината за това е бюрократична, тъй като ще е необходимо време на регулаторите да променят изискванията и да разрешат на DigitalGlobe да изпраща снимки с подобна висока резолюция. След това остава проблемът кой ще може да анализира цялата тази информация, като Кумар Навулур, един от директорите на DigitalGlobe, казва, че на Земята няма достатъчно очи, които да гледат всичко това.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини