Буково пламна от син език

По сигнали на животновъди, няма никакви съмнение, че болестта син език се е разпространила и в първомайския регион. Непрекъснато се изолират животни. С помощта на Българска агенция по безопасност на храните е направена дезинфекция, а стопаните взимат всякакви мерки, за да бъде ограничено разпространението на син език.

Положението е страшно – споделя кметът на село Буково Метин Мюмюн. Държавата трябва да се намеси, спешно ни е нужна ваксина. Ако до 10 дни това не се случи догодина ще ядем румънски агнета.

Случаи на заболяло или умряло животно със симптоми на син език могат да бъдат докладвани на Мария Русева на телефон 0336 62203.

На страницата на Министерство на земеделието и храните е публикуван  списък с телефони на контактни точки по общини, на които може да бъде съобщавано за умрели или заболели животни със симптоми на син език. Това е едно от решенията, взети от Координациония щаб за заболяването, който беше организиран от министъра на земеделието и храните Васил Грудев.

На сайта са публикувани и приложенията към наредбата за условията и реда за разходване на средствата за покриване на разходите, свързани с епизоотичните рискове.

 Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини