Представят "Център за нашите деца"

Във връзка с финализиране на проект „Център за нашите деца” на 18.08.2014г. от 16,30ч. в залата на Общинска администрация Първомай, ще се проведе заключителна пресконференция.

 

Стойността на проекта е 817 285.40 лв, от който от ЕФРР са постъпили 694692.52 лв.

Проектното предложение дава началото на нова социална услуга в община Първомай, насочена към активно социално включване, пълноценен живот за деца в неравностойно положение и подкрепа на техните близки, създава условия за формиране на комплекс от социални услуги в подкрепа на местната общност, приоритетно за потребители до 18-годишна възраст.

Проектът „Център за нашите деца” е в съответствие с Националната програма за закрила на детето, във връзка с приоритетите на намаляване на детската бедност и създаване на условия за социално включване на децата, както и в отговор на целите на програмата за развиване на нов тип социални услуги и форми на грижа в общността и институциите.

Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Основният резултат от неговото реализиране е построен и оборудван Център за настаняване от семеен тип, съобразен с насоките на Управляващия орган, вписващ се естествено в местната общност и отговарящ на съвременните практики на обособяване на пространства в резидентни услуги от водещите държави в Европа (Австрия, Великобритания, Испания).

Сградата съответства на общата архитектурна стилистика на околните сгради и на съвременното строителство в района и е в хармония с околната среда в района, в който е изградена. Сградата и разположението на помещенията в нея осигуряват домашна атмосфера и условия за живот, близки до семейните. Осигурени са лични помещения, помещения за ежедневни дейности и помещения за общи занимания, които са бъдат удобни за наблюдение от страна на персонала.

На заключителната конференция ще присъства екипът, реализирал проекта и персоналът, който ще обслужва центърът за настаняване.

„Център за нашите деца“ е реализиран по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, Приоритетна ос 1: „Устойчиво и интегрирано градско развитие”, Операция 1.1.: „Социална инфраструктура”, Схема за безвъзмездна финансова помощ: „Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск”, Бюджетна линия: BG161PO001/1.1-12/2011, Оперативна програма „Регионално развитие”.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини