256 имота се предлагат накуп на търг с начална цена 277 906 лв

Извънредно се наложи на общинските съветници да се съберат по повод върнато от областния управител решение. На последната сесия старейшините решиха чрез търг  анблок да продадат парчета земя в землището на няколко населени места. Мотивите за това бяха проявения интерес от крупен инвеститор. Решението засяга  селата Брягово, Бяла река, Воден, Градина, Добри дол, Дълбок извор, Крушево, Поройна и град Първомай. Имотите, които ще бъдат комасирани по този начин са 256, с обща площ 671,971 дка. Началната тръжна цена е 277 906 лв.

Областният управител е поискал да бъде посочено инвестиционното намерение, а цената на земеделските земи да бъде определена на квадратен метър, а не както е било до сега  на декар.

Интерес към предлаганите за продажба парчета земя е проявила фирмата „ОМЕГА АГРО ИНВЕСТ“, като е заявила траен интерес към отглеждането на лозови масиви и полски култури. Тя вече развива земеделие в района като осигурява работни места, а това „помага за развитието на отрасъла в района, намаля безработицата и повишава жизнения стандарт на населението в общината“.

Преди извънредната сесия се проведе съвместно заседание на всички постоянни комисии, водено от Светозар Славчев. Иван Димитров попита дали това уедряване не е дискриминационно спрямо дребните собственици, които евентуално биха искали да купят съседна земя. Той се съгласи, че продажбата би помогнала на общината, но намери предложението за не особено разумно и заяви  че ще гласува с „въздържал се“.

До кога това решение ще се гласува и ще се връща от областния управител попита Красимир Грозев - Толкова ли е належаща продажбата? Освен това има ли гаранция че тази фирма наистина ще обработва земята или ще се грижи само за прекупуването ѝ.

Отговориха му кметът Папазов, който заяви, че очакваната сума е крупна и ще е в полза на пробития общински бюджет, а председателят на ОбС Петков свидетелства, че „ОМЕГА АГРО ИНВЕСТ“ наистина се занимават с отглеждане на различни култури. Никога до сега – каза той- Областният управител не е искал да му бъде представяно инвестиционното намерение. То е било мотив ние да взимаме едно или друго решение, но не сме го вписвали. А и цената на земята не се  определя от нас, а от независим оценител. Ние сме се съобразили с изискването и сега вече се надяваме всичко да е наред.

Решението беше прието с 16 гласа "за" и един "въздържал се".

Извънредната сесия започна с едноминутно мълчание и отдаване на почит към починалия преди дни секретар на общината Костадин Ангелов.

 Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини