Турция одобри екооценката на морската част на "Южен поток

Министерството на околната среда и урбанизацията на Турция одобри доклада за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за участъка от Морски газопровод "Южен поток", който пресича Турската изключителна икономическа зона.

Новината идва в момент, в който официално досегашният икономически и енергиен министър на България Драгомир Стойнев каза, че не са подписвани нови договори за "Южен поток", но не посочи изрично дали няма да бъдат подписани до 5-6 август, когато реално кабинетът Орешарски си тръгва завинаги.

Докладът се състои от оценка на потенциалното влияние на проекта върху околната среда, включително геологията на морското дъно, качеството на водите и биоразнообразието в морето. Заключението е, че не се очаква проектът да има каквито и да било значителни въздействия върху морската среда или върху риболовството в територията на турския участък от проекта, информира БГНЕС.

Газопроводът ще бъде изграден на разстояние от над 110 километра от турското крайбрежие и на дълбочина до 2200 метра. Поради аноксичния характер на водите в Черно море кислород на практика няма под 100-200 метра и затова трудно може да бъде открит живот на тези дълбочини. Ето защо очакваното влияние по време на полагането на газопровода е минимално. Колкото до риболовните дейности, те се осъществяват в близост до брега и затова строителството на газопровода не се очаква да окаже значително влияние върху тях.

Докладът по ОВОС определи, с цел да се избегнат или намалят до минимум възможните въздействия, редица мерки, включени в инвестиционния проект. Наример, маршрутът на газопровода беше променен в определени участъци, за да избегне възможно въздействие върху останки от корабокрушения на дъното на морето като ги заобиколи с поне 150 метра.

Одобрението на доклада е резултат на месеци научни изследвания и консултации, осъществени от турски и международни експерти. През май 2013 г. "Южен поток транспорт" публикува документ за ОВОС, съдържащ предварителна оценка на въздействието.

След консултации с експерти, държавни органи и с обществеността като цяло, обратната връзка по този документ се взе предвид при изготвянето на доклада за ОВОС, който след това отново бе подложен на допълнителен преглед и обществени консултации.

Положителни заключения бяха издадени от Министерството на енергетиката и природните ресурси, Министерство на храните, земеделието и животновъдството, Министерството на културата и туризма, от турския флот и от бреговата охрана. Обществените консултации през май-юни 2014 също не показаха безпокойство, след което Министерството на околната среда и урбанизацията издаде Положителен сертификат за ОВОС.

"Южен поток транспорт" ще продължи да поддържа връзка с турските власти преди и по време на строителството, за да гарантира, че всички необходими мерки за безопасност и сигурност са осигурени. Полагането на тръби ще започне в руски води в края на 2014 г., а първият кораб ще влезе в изключителната икономическа зона на Турция през първото тримесечие на 2015 година. Първият тръбопровод трябва да влезе в експлоатация до края на 2015 година.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини