Дамите го предпочитат шоколадов, мъжете - сметанов

В летните жеги трудно устояваме на това сладко изкушение. Според различни източници, всъщност първите опити да бъде направен сладолед са от преди три века. Някои пък преписват това откритие на персите. Факт е обаче, че това е един от най-обичаните десерти по целия свят.

Докато в чужбина се появяват все по-странни сладоледи - с вкус на моркови и кардемон, или дори на чесън, нашенецът залага на традицията - предпочита с шоколад или ванилия.

За жените сякаш предпочитания вкус е този на шоколадовия сладолед, макар някои по-често, а други по-рядко да се спират в желанието си да ядат по-големи количества от него. Това сподели жена, седнала на фонтана пред Народния театър със сладолед в ръка. Тя признава, че постоянно се ограничава. "Сладоледът може да е вкусна храна, но не е полезна и шоколадът също заради съставките", смята тя и признава, че ако е полезен, няма въобще да се ограничава. Нейният спътник предпочита ванилов сладолед, при това имаше и много интересно обяснение за това - детството, когато сладоледът беше предимно такъв.

В парка по-често можем да срещнем двойка или група приятели, седнали на сладка приказка със студеното изкушение. Шоколадовият сладолед е по-предпочитан от дамите, но и тук има изключения. "В нашата къща е обратното - моят мъж повече обича шоколадов, а аз сметанов", каза жена, която днес също бе предпочела шоколадовия вкус. Тя не се ограничава от сладоледа, но нейната приятелка го прави, предимно заради захарта.

Последните изследвания показват, че не трябва да се притесняваме за наднорменото тегло и смело можем да консумираме сладкия лед. Противно на общоприетото схващане сладоледът помага за намаляване на теглото, тъй като засища за дълго, а 100 грама съдържат между 125 и 300 калории.

Американски учени откриха, че сладоледът може да ни предпази от стреса, облекчава главоболието и освен това е враг на безсънието. Лечебните свойства на "сладкия лед" се дължат на веществото триптофан, което се съдържа в сметаната и млякото.

Плодовият сладолед с пресни или замразени плодове съдържа витамини, а шоколадовият - антиоксиданти, най-вече полифенол, който е полезен за сърцето. Според някои лекари той е от полза за нашето здраве и се препоръчва за здрави кости, добра психика и ведро настроение. Предимство номер едно е богатото съдържание на калций.

Да не забравяме, че тази година сладоледът влезе и в най-новата история на Евросъюза. Така в началото на годината например президентът на Естония, която е член на еврозоната от 2011 г., отпразнува с латвийския си колега присъединяването на страната му към валутния съюз, като премина границата, за да си купи сладолед, платен в евро.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини