6 разпространени заблуди за отслабването

Проблемът с наднормените килограми и как да ги намалим вълнува днес повече хора от когато и да било. Пазарът бързо реагира на повишеното търсене – както на информация, така и на продукти, помагащи на отслабването. Но от медицинска гледна точка много от популярните и широко рекламирани методи са абсурдни и дори вредни.

Заблуда №1 - ако спазваш диета, ще отслабнеш, тъй като организмът изгубва значително количество мазнини

Всъщност всичко зависи от хормоналния фон. Много хора ядат всичко и без ограничения и не напълняват.

Ограничаващата диета е стрес за организма, който се опитва да компенсира аномалиите, произвеждайки хормони на стреса (например кортизол), който постепенно влошава работата на мускулите и сухожилията. Влошава се и състоянието на кожата, могат да възникнат здравословни проблеми. А мазнините си остават. 

За да се изгорят те, а не мускулната маса, трябва да се приемат храни с високо съдържание на белтъчини и да се правят интензивни физически упражнения.

Заблуда №2 - всяка мазна храна е вредна и трябва да се откажем от нея

Мазнините се делят на наситени и ненаситени. Първите не се усвояват достатъчно от организма и остатъчното количество се наслоява под кожата. Вторите се усвояват бързо и ускоряват обмяната на веществата.

Ако напълно се прекрати употребата на мазнини, организмът не получава всички нужни му вещества и се нарушават обменните процеси в организма. Затова дори да спазвате ограничаваща диета, продължете да приемате продукти, съдържащи ненаситени мазнини - риба, ядки и др.

Заблуда №3 - през нощта не трябва да се яде, защото храната не се усвоява и се превръща в мастни наслоения

Определящо е за каква точно храна става дума. Употребата на продукти, съдържащи белтъчини, ускорява производството на хормона на растежа, който “изразходва” подкожните мазнини.  Докато въглехидратите способстват за изработването на инсулин и затова не са подходящи преди сън.

Заблуда №4 - за да отслабнем, трябва да се движим

Мазнините се изгарят само при наличието на определени хормони в кръвта. Ако тренирате или правите физически упражнения, които не изискват много усилия, хормоналният ви фон няма да се промени.

Ако искате да отслабнете, се нуждаете от интензивни тренировки, т.е. натоварвания. Най-добре се обърнете за съвет към специалист по фитнес или спортна медицина,  които ще ви назначат необходимото натоварване с оглед на индивидуалните ви особености.

Заблуда №5 - ако изгорим мазнините, коремът ни ще стане плосък

Обърнете внимание на това, че коремът при пълните хора понякога е плосък, а при слабите изпъква напред. Това зависи от мускулните особености. Под коремната преса се намира т.нар. мембранен мускул, който се отпусна и започва  да “провисва” , когато човек не се движи достатъчно, т.е. не го натоварва.

Неговото възстановяване е много трудно. Затова на първо място водете активен начин на живот. При седяща работа правете упражнения за стягане на корема. Всеки сеанс трябва да се състои от 50-100 повторения на упражненията и да завършва с издишване.

Заблуда №6 - ако се приемат специални средства за изгаряне на мазнините, се отслабва бързо

Веществата, които изгарят мазнините, променят метаболизма на тялото. Тяхното използване може да бъде дори опасно за здравето, тъй като обмяната на веществата е специфична у всеки човек. Докато приемате препарата вие ще намалявате количествата на мазнините, но след спирането му мазнините почти сигурно ще се възстановят и то най-често в още по-голямо количество.

Тези препарати дават добър резултат само ако спазвате диета. А нали, щом сте прибягнали към тях, сте искали да отслабнете без да се ограничавате в храната?!

Ако искате настина да се избавите от натрупаните мазнини, има само две задължителни условия: физическа активност и правилно хранене – разбира се, съобразени с индивидуалните ви особености. В противен случай никакви мерки няма да дадат положителен резултат

Източник: zdrave.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини