Плащаме такса за обработка на рецепта при аптекаря

Нов трик за пълнене на здравната каса с пари от болните пробва Минис­терството на здравеопазването. Това става ясно от проект на концепция за лекарствената политика, който е качен на сайта на ведомството за обществено обсъждане. Ако искаш чрез НЗОК да си вземеш безплатно лекарство или с намаление за домашно лечение, ще трябва да си плащаш таксата за обработка на рецептата при аптекаря, предвижда проектът.
Сега тя също се плаща, но от касата. За прочитането на всяка една рецепта и подпечатването на необходимия отрязък, сканирането на реимбурсирания медикамент в системата и описване на отпускането му в рецептурната книжка на хронично болния НЗОК брои на аптеката по 2 лева. Концепцията, която е подписана от сегашния здравен министър д-р Таня Анд­реева, предвижда въпросната сума да не е закована, а да варира всяка година според
определен процент от минималната работна заплата
- така, както се изчислява потребителската такса при джипито.
Въвеждането й било, за да се ограничи запасяването с медикаменти. От Минис­терството на здравеопазването смятат, че болните се презапасявали с лекарства, от които нямат нужда, само защото им се предписват от личния лекар.
Таксата би оскъпила безплатните илачи на болните. Едни от евтините хапчета срещу хипертония, изписвани масово на пенсионерите, сега струват 5,50 - 6 лв. блистера в аптеките. С намаление по линия на касата хората плащат 3,20 лв. Ако се въведе такса от 2 лв., цената на таблетките ще стане колкото ако човек си ги вземе без рецепта от аптеката, изчислиха от Бъл­гарския пациентски фо­­рум.
Според Деян Денев, председател на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, в чекмеджетата на пациентите остават много неизпити медикаменти, тъй като някои от тях им се изписвали на 30-ия ден, но в опаковка те биха им стигнали за 35 дни. Хората обаче бързали да си вземат новата кутийка с хапчета и така оставали излишни таблетки.
Разходите на здравната каса за лекарствени продукти, медицински изделия и храни за специални медицински цели за домашно лечение са се увеличили с 3,9%, или над 10 млн. лв., в рамките само на една година. През първото полугодие на 2013 г. тя е платила на аптеките и дистрибуторите 268 104 501 лв. спрямо 257 982 256 лв. за период от шест месеца през 2012-а.
Девет остри хронични заболявания, повечето от тях животозастрашаващи без лечение,
изразходват 70% от всички средства за лекарствени продукти
и медицински изделия в извънболничната помощ, т.е. за домашно лечение, посочва министър Таня Андреева в концепцията. Това са неинсулинозависим захарен диабет, хипертония, хронична обструктивна белодробна болест, артрит, астма, шизофрения, множествена склероза, исхемична болест на сърцето и хемофилия.
От пациентските организации обаче категорично се обявиха против идеята на МЗ да се плаща такса рецепта.

Източник: http://www.monitor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини