Кметове от РАО „Тракия“: Не искаме нова методика за такса „Битов отпадък“

Кметовете от РАО „Тракия“ застанаха категорично срещу вмененото им от новия Закон за управление на отпадъците задължение да създадат нова методика за определяне на такса „Битов отпадък“.

Това беше най- дискутираната тема на проведеното събрание на 18 юли в Първомай. Още преди започване на срещата, председателят на сдружението проф. Иван Върляков сподели, че общините в България нямат готовност за въвеждане на нов начин за определяне на ТБО. „Продължават да се делегират от държавата дейности, за които няма необходимото финансиране – каза той – Вземете Закона за управление на отпадъците. Според него общините трябва да направят площадки, а гражданите да разделят боклука. Законът все още може да бъде променен и има какво да се направи по въпроса.  Това , което е записано в Закона – методиката да е нова- първо и второ в никакъв случай да не е на основа данъчна оценка е неизпълнимо за голяма част от общините. Познавайки ситуацията в нашата страна, знаейки какъв е доходът на нашите граждани, съществуващата към момента методика, която не е справедлива в някои случаи е най- приложимата за България с всички условности, че бизнесът е засегнат. Но общините и гражданите не могат да бъдат подлагани на това отношение. Нито стикерите, нито торбите, нито някакво друго основание не защитава гражданина и всички приказки за местно вложение са празни.

В залата се чуха и доводите на кметовете – ако се определи друга методика фирмите ще плащат значително по малко, а това би ощетило местния бюджет. Друго съображение е, че гражданите няма да си купуват необходимите торби и боклукът ще се разхвърля по улиците и пак общината ще трябва да го събира, но за своя сметка. Някои от градоначалниците поискаха отлагане на въвеждането на новата методика, други пилотно приложение на някои места, но всички се обединиха около идеята да бъде подписана декларация срещу прилагането на Закона в тази му част. Тогава възникна големия проблем до кого да бъде адресирана декларация, при положение, че във всеки момент се очаква оставка на правителството, а до 1 януари 2015 година не се знае кой ще управлява страната.

Втората голяма тема- разработването и прилагането на различни проекти, финансирани от държавата и еврофондовете, кметовете оставиха за лична дискусия в неформална обстановка. По покана на кмета Папазов те посетиха магазин за сувенири и чешкия завод „Хроновски БГ“- ЕООД.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини