БНТ 1 събра първомайци на кино под звездите

Пътуващото лятно кино с БНТ 1 обедини десетки почитатели на филмовото изкуство снощи на площада до Общината. Под звездите кампанията „Пътуващо кино“ ни припомни очарованието да гледаш филм заедно с много приятели

Докато работниците опъваха големия екран и подреждаха столовете за зрителите, децата разменяха книжки на Големия стол на пътуващата библиотека. Фантастика и класически приказки, бебешки залъгалки и романи като „Том Сойер“ намериха нови собственици. Някои деца като Виктория Кьосева бяха написали предварително свое послание към новия читател.

Прожекцията беше открита от Роберт Ковачев, продуцент „Вътрешни телевизионни предавания” в националната телевизия. Той заяви, че тази инициатива е най-добрата илюстрация на мисията на обществената телевизия – да бъде близо до хората, да разбира техните интереси и да им показва най-доброто от българското кино. С „добре дошли“ гостите бяха посрещнати от заместник  - кмета Юлиян Димитров.

На екранът изгря Димитър Ганев – Маляка, любимец на публиката, помнен от всеки приятел на киното надхвърлил младостта. За съжаление само за него знаем, че днес е известен софийски адвокат със солидна кантора. Другите две момчета Николай Данаилов и Огнян Желязков не отдавна не е писано в медиите. Трилогията „Деца играят вън“ ни върна 30 години назад във времето и донесе мъничко тъга за тогава когато можеше да си играеш с разсипаната сол и прахосмукачката, когато момичетата бяха „шпиони“ и към първите трепети на сърцето, тласкащи ни към странни постъпки. Спомнихме си каква е разликата между кучето и лъва – че можеш да кажеш Айлъвю, но не можеш да кажеш айкучу. Насладихме се на играта на Невена Коканова, Грета Ганчева, Петър Слабаков, Иван Андонов, Стойчо Мазгалов, Георги Русев – отишли си вече от нашия свят. Припомнихме си и  младостта на Светослав Пеев. Сценарият на Георги Данаилов поставя интересни въпроси за семейството и отношенията между хората, пречупени през погледа на няколко деца, носещи името Юли. Майсторът – режисьор Иванка Гръбчева пък ни ги поднася с много настроение и хумор, изваждайки най- доброто от актьорската игра на децата. Всичко това гарнирано с великолепната музика на Борис Карадимчев.

Едно преживяване забравено от родители и за пръв път почувствано от много деца.

Третият сезон на пътуващото лятно кино на БНТ1 е посветен на 25-годишнината от началото на прехода. 

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини