Трима французи работят на разкопките на Хасара

Трима френски студенти-  Гайс, Матьо и Одри работят с групата на доц. Джамбов на археологическите разкопки в местността Хасара. Лятната им практика почти приключва и те вече правят равносметка на преживяното в България.

Тук са по програма за обмен на студенти. Не са избирали България. Но вече познават Пловдив, Велико Търново, Созопол, Хисар, Старосел…

Тримата споделят, че имат интерес към похода на кръстоносците, искали са да минат по техните стъпки. Кандидатствали са по програма и са се озовали в Пловдивския университет. Тук са от края на месец април и работят и учат наравно с всички останали. Споделят, че разликата в практиката им във Франция и България е незначителна. Не са знаели какво да очакват. Не намират нищо зловещо в намерените при разкопките десетки скелети. Напротив – интересни са им, както им е интересна и керамиката. Искат да научат колкото е възможно повече за църквите, разкрити в местността. Нямат за цел да търсят съкровище, за тях не е особено важно.

Общуват с колегите си на английски, но Одри проявява интерес към българския и бавно напредва в родния ни език. Тримата знаят отлично думата „Наздраве“. Казват, че освен спомените си, оттук ще занесат във Франция и шише с българска ракия.

В чест на тримата французи цялата група беше на посещение в манастира „Св. Атанасий“ в село Златна поляна. Със съдействието на кмета Папазов, проваления заради дъжда вчерашен ден беше запълнен с разходка до мястото на което е бил изграден най- старият манастир в Европа. Българските и френските студенти се запознаха с фотокопието на реймското евангелие. Над тази свята книга са се клели в продължение на векове френските крали. Тя е препис и има запис на глаголица и на кирилица. Предполага се, че преписът е правен именно в манастира основан от Св. Атанасий и носещ неговото име.

Одри, Гайс и Матьо работят над разкопките на две християнски църкви и параклис от преди векове, а вчера научиха подробности за действащите източно – православни храмове.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини